fbpx
Сьогодні
16:48 17 Лип 2020

У РНБО розповіли про новий тип DDоS-атак, що потенційно можуть "покласти" інтернет в усій країні

Фото unsplash.com

17 липня в РНБО повідомили про новий тип DDоS-атак, що використовується для блокування мереж провайдерів зв'язку

Про це повідомляє прес-служба Ради національної безпеки і оборони України.

В відомстві зазначили, що працівники Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО виявили новий тип DDOS-атаки, що використовується для блокування мереж провайдерів зв'язку.

"Вже тоді ми зрозуміли серйозність загрози – всього за кілька днів хакери успішно атакували десятки провайдерів по всьому світу, включно з Україною. Аналіз зібраних нами даних показав, що більшість інцидентів на перших етапах були лише підготовкою до великої скоординованої атаки, направленої на блокування доступу до сегментів інтернету на глобальному рівні. Тому ми одразу попередили українських провайдерів, відповідних суб'єктів кібербезпеки та зарубіжних партнерів про загрозу та надали рекомендації щодо реагування на подібні атаки", – зазначив заступник секретаря РНБО Демедюк.

Прогноз НКЦК підтвердився – у червні 2020 року одна з DDOS атак нового типу стала найбільшою в історії, досягнувши значення майже 780 Гбіт/сек. Саме вона стала причиною короткострокового (близько 30 хвилин) відключення 15% всього світового інтернету та ряду магістральних провайдерів.

Джерелом атак цього типу є мережа скомпрометованих пристроїв «розумного дому» (IoT). При цьому у більшості випадків доступ до цих пристроїв здійснювався шляхом зламу стандартних паролів. Зловмисники отримували доступ до віддаленого керування, після чого атакували.

"Особливістю цих атак є спрямованість безпосередньо на інфраструктуру провайдерів. Відтак, у разі її вдалої реалізації функціонування всього національного сегменту мережі інтернет є під загрозою", – пояснив заступник секретаря РНБО, додавши, що лише в Україні нині виявлено майже 10 тис. пристроїв, які потенційно можуть використовуватися для здійснення такої DDoS-атаки.

За словами С. Демедюка, такої кількості цілком достатньо, щоб відключити від мережі на час атаки майже всю країну. При цьому ситуація ускладнюється відсутністю засобів швидкої протидії без втрати частини важливих сервісів, включно з передачею відеоконтенту, інтернет-телефонії та інших.

НКЦК виявив новий тип DDOS-атаки, що використовується для блокування мереж провайдерів зв'язкуЗаступник Секретаря Ради…

Posted by Рада національної безпеки і оборони України on Friday, July 17, 2020

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: