fbpx
Сьогодні
15:33 16 Лип 2020

ВР внесла зміни до виборчого законодавства: зменшила застави, змінила виборчу квоту та заборонила продуктові набори від кандидатів

Фото Getty Images

Верховна Рада передбачила в законодавстві поняття підкупу і заборонила продуктові набори від кандидатів. Відповідний законопроект №3485 депутати схвалили в другому читанні.

За документ проголосували 308 нардепів.

Закон вносить зміни в усі книги Виборчого кодексу.

Зокрема, передбачені коригування в розділи кодексу про вибори президента, парламентських і місцевих виборах.

Документ, зокрема, істотно зменшує застави на вибори. Партійна (пропорційна) система виборів починається у містах з населенням від 10 тисяч. У сільські, селищні і міські голови можна йти самовисуванцем.

Продуктові набори і пільги

  • Закон забороняє проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування і спиртних напоїв, товарів.
  • Також заборонено і надання пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних і нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії).
  • Позачергові місцеві вибори, проміжні, перші, додаткові проводитимуться двічі на рік – в останню неділю березня і останню неділю жовтня. Тобто, всі місцеві вибори, які не є черговими, у всіх населених пунктах будуть проводитися в один день – або навесні, або восени.

Виборча квота в 25% та грошова застава

  • Першим у територіальному виборчому списку відповідної організації партії розміщують кандидата, включеного до такого списку під першим номером.
  • У законі передбачили, що кандидати в депутати, які отримали кількість голосів виборців, дорівнює чи перевищує 25 відсотків розміру виборчої квоти, розміщуються після першого номера списку за зменшенням відсотків голосів виборців, які підтримали кандидата в депутати.
  • При рівному відсотку голосів місце вище займає кандидат, розташований вище в територіальному виборчому списку кандидатів від організації партії.
  • Потім у списку розміщуються інші кандидати в черговості, визначеній організацією партії при висуванні кандидатів.
  • Змінами також передбачається, що партія, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати, після початку виборчого процесу та до подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати одним платежем вносить у безготівковій формі на спеціальний рахунок ЦВК грошову заставу в розмірі однієї тисячі мінімальних заробітних плат, визначених у місячному розмірі (станом на день початку виборчого процесу).
  • Грошова застава вноситься партією, яка висунула кандидата на пост президента, або особисто кандидатом на пост президента, висунутим шляхом самовисування, у безготівковій формі одним платежем на спеціальний рахунок ЦВК (після початку виборчого процесу та до подання документів до ЦВК для реєстрації) в розмірі 650 мінімальних заробітних плат.

Цифровізація виборів

  • Пропонується цифровізація виборчого процесу: штаби зможуть онлайн подавати документи, реєструвати кандидатів, довірених осіб, спостерігачів. З'явиться можливість використання електронного підрахунку голосів.
  • Також спрощуються процедури і вимоги до документів, а правила не будуть змінюватися під ситуацію перед самими виборами. Документом встановлюється "дедлайн", після якого виборча система на місцевих виборах не може змінюватися в інтересах тієї чи іншої політсили.
  • Встановлюються і механізми боротьби з "двійниками" під час президентських виборів.
  • Також збільшуються санкції за злочини і адміністративні правопорушення у сфері виборчого законодавства, встановлюється відповідальність за підробку документів та інші порушення.

Бюлетень

У виборчому бюлетені в одному ряду, почергово зліва на право зазначається:

  • визначений жеребкуванням номер кожної організації партії;
  • повна назва відповідної організації партії, прізвище, ім'я та по-батькові кандидата у депутати, включеного до єдиного виборчого списку під першим номером без зазначення номеру;
  • два квадрати для: порожній квадрат для волевиявлення щодо організації партії та квадрат із нанесеним трафаретом для волевиявлення щодо кандидатів, включених до відповідного територіального виборчого списку організації партії;
  • виборчий список з прізвищами, ініціалами усіх кандидатів та їх порядковими номерами трафаретним форматом зверху до низу, за якими їх включено до відповідного територіального виборчого списку організації партії у дві колонки.

Крім того, вносяться зміни до Кримінального кодексу щодо вдосконалення низки статей, які захищають виборчі права громадян.

Зокрема, перешкоджання вільному здійсненню виборцем, учасником референдуму свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності члена виборчої комісії чи члена комісії референдуму, члена ініціативної групи референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень чи здійсненні своїх прав, поєднані з обманом або примушуванням, – караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: