fbpx
Сьогодні
10:53 16 Лип 2020

Під стінами Ради проходить акція "Руки геть від мови!" проти законопроєкту Бужанського

Фото: Укрінформ

Під будівлею Верховної Ради влаштували мітинг проти законопроєкту депутата від «Слуги народу» Максима Бужанського, що стосуються використання української мови під час навчання у школах.

Нараз на площі під парламентом знаходиться більш як 1000 осіб. Водночас люди постійно продовжують підходити під ВР.

Вони тримають українські прапори, дехто одягнений у вишиванки, у багатьох і захисні маски з вишивкою.

Учасники акції тримають плакати з надписами "Заважає мова – геть до Ростова", "Руки геть від української мови", "Ні русифікації", "Слово=зброя, українське слово=українська зброя", "Нас єднає мова", "Мова – це зброя", "Кажи мовою, а не ляпай язиком", "Зупини лінгвоцид" та інші.

Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

На площі під ВР також встановлено сцену, на якій є плакат із цитатою відомої української поетеси Ліни Костенко: "Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову".

Під час акції люди запалили червоні фаєри.

Фото: Укрінформ

"Я викликаю пана Бужанського на дуель – написати диктант російською і українською, і я напишу ці диктанти в тисячі разів краще, я запевняю", – сказала народний депутат Ірина Геращенко.

Вона наголосила, що державною мовою в нашій країні має бути тільки українська.

Наразі на сцені виступили депутати Андрій Парубій і Софія Федина.

захистимо мову

Фото: Рубрика

захистимо мову

Фото: Рубрика

Нагадаємо, що 17 липня у Раді можуть розглянути законопроєкт Бужанського, який передбачає внесення змін до законів про мову і про освіту та переносить з 2020 на 2023 рік перехід російськомовних 5-11 класів на навчання українською мовою.

Законопроєкт також знижує об'єм української. Замість 80%, як це передбачено зараз, 20% — у п'ятому-восьмому класі, 40% — у дев'ятому, 60% — в старших класах.

Водночас Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики 17 червня рекомендував парламенту відхилити доопрацьовану редакцію цього законопроєкту. Проти цього законопроєкту свого часу виступило Міністерство освіти і науки, а також Бюджетний комітет ВР і освітянська спільнота.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: