fbpx
Сьогодні
12:54 16 Лип 2020

Новий глава НБУ: Нацбанк працюватиме над скороченням частки непрацюючих кредитів у банках

Національний банк України продовжить роботу над посиленням стабільності банківської системи, зокрема над скороченням портфеля проблемних кредитів.

Про це заявив кандидат на посаду голови Національного банку України Кирило Шевченко у парламенті перед призначенням.

"Економіка України починає виходити з обмежень під час карантину, але вона продовжує стагнацію… Я хочу зосередитись на конкретних кроках, які може зробити Національний банк в цій ситуації. Безумовно, я підтримую політику НБУ, спрямовану на забезпечення макрофінансової стабільності банківської системи. У досягненні цілі макроекономічної стабільності та сталого розвитку інструмент інфляційного таргетування продемонстрував свою ефективність", – сказав Шевченко.

Він додав, що коли Україна в 2014-2016 роках зіткнулася з девальвацією національної грошової одиниці, політика інфляційного таргетування сприяла стабілізації фінансового сектору, проте в теперішніх умовах цей інструмент "має відповідати не лише макрофінансовій стабільності, а й створенню умов подальшого економічного зростання країни".

Крім того, Шевченко додав, що Нацбанк й надалі продовжуватиме заходи щодо посилення фінансової стійкості банків, в тому числі роботу з часткою проблемних кредитів банківської системи, яка сьогодні становить 48%.

Він додав, що частка непрацюючих кредитів у держбанках досягла 49%, у банках з іноземними інвестиціями – 32,5%, у приватних – близько 20%.

"Через COVID-19 є навіть деяке зростання цього відсотка", – зазначив він.

Він зауважив, що за останні шість років Нацбанк пройшов шлях інституційної розбудови. "За підтримки наших міжнародних партнерів був побудований незалежний центробанк, який забезпечує макроекономічну стабільність банківської системи та економіки".

Шевченко наголосив, що за час карантину банківська система підтвердила свою зрілість, в чому була велика роль НБУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: