Новини

КС завтра розгляне справу про конституційність “антиколомойського” закону

Конституційний Суд України в четвер, 16 липня, розпочне розгляд справи про конституційність закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізмів регулювання банківської діяльності".

Про це повідомляє відділ комунікацій КС.

"16 липня о 10:00 Велика палата Конституційного Суду України на відкритій частині пленарного засідання у формі письмового провадження розпочне розгляд справи за конституційним поданням 64 народних депутатів України щодо конституційності окремих положень закону України "Про внесення змін..".

Так, автори подання вважають, що оспорюваними положеннями зазначених законодавчих актів Національному банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і пов'язаним із ними державним установам надано переваги щодо оскарження їхніх розпорядчих актів перед іншими учасниками судового процесу.

Крім того, на думку народних депутатів, змінами, внесеними законом, знівельовано принцип верховенства права, засади змагальності та рівності учасників судового процесу і таким чином порушено право на справедливий суд та ефективний судовий захист позивачів у справах щодо оскарження зазначених розпорядчих актів.

Нагадаємо, що Верховна Рада 13 травня ухвалила цей закон №590-IX необхідний для співпраці з Міжнародним валютним фондом. Президент України Володимир Зеленський підписав закон 22 травня.

Законом передбачається зміна процедури націоналізації банків та виведення їх з ринку. Зокрема, забороняється скасовувати рішення Нацбанку про неплатоспроможність банку через суд.

Щодо націоналізованих банків, то законом остаточно забороняється скасовувати рішення про націоналізацію, водночас колишнім власникам банку дозволяють вимагати компенсацію, якщо рішення НБУ визнають незаконним.

Згідно з документом, колишні власники ПриватБанку не зможуть повернути фінансову установу, а компенсація опиниться під загрозою. Норми в ньому прописані в такий спосіб, що якщо обсяг зобов'язань перевищував розмір депозитів, то фактично отримати відчутну компенсацію за його втрату буде неможливо.

Свіжі дописи

  • Новини

Сили оборони підтвердили, що війська рф прорвалися та контролюють частину Очеретиного на Донеччині

Російсько-окупаційні війська прорвалися до селища Очеретине, що поблизу Авдіївки Донецької області, там їм вдалося закріпитися.… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

ISW: ЗСУ зможуть стабілізувати фронт та наприкінці року почнуть обмежений контрнаступ

Російська армія таки використає окремі переваги й адаптацію, щоб створити суттєву загрозу для українських Сил… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Армія рф знову втратила майже 1100 своїх солдатів, а також 11 танків та 43 артсистеми

Минулої доби, 27 квітня, Сили оборони ліквідували ще майже 1100 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Генштаб: найгарячіше на Авдіївському напрямку, ворог атакував позиції ЗСУ 35 разів

Минулої доби, 27 квітня, російські війська на Куп’янському та Лиманському напрямках штурмували активно укріплення Сил… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Під ранок ворожі дрони завдали удару по Миколаєву: пошкоджений готель, виникла пожежа

Через російську атаку безпілотників рано-вранці 28 квітня у Миколаєві зафіксували суттєві пошкодження цивільної інфраструктури, зокрема… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Окупанти вночі атакували Україну “Шахедами” та БпЛА іншого типу: ППО знищила 5 ворожих цілей

У ніч на 28 квітня російсько-окупаційні війська атакували територію України як ударними дронами типу "Шахед",… Читати більше

Sunday April 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.