fbpx
Сьогодні
14:08 15 Лип 2020

Грошима громади мають розпоряджатися тільки громади: у ВР прийняли в першому читанні зміни до Бюджетного кодексу

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт № 3614 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв'язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи".

Відповідне рішення підтримали 320 народних депутатів.

Цей законопроєкт розроблено з метою створення належної ресурсної бази для здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на новій територіальній основі.

Законопроект передбачає:

  1.  Територіальні громади будуть незалежними – органи влади районного рівня не матимуть на них ні адміністративного, ні фінансового впливу.
  2. Серед основних надходжень бюджетів місцевого самоврядування: ПДФО 60%; місцеві податки і збори; рентні платежі; акцизний податок; доходи від використання комунального майна; плата за надання адміністративних послуг; трансферти (дотації, субвенції).
  3. Доходи і видатки між бюджетами районів та територіальних громад розмежують. Районні бюджети не отримуватимуть базову дотацію і не будуть на прямих міжбюджетних відносинах із державним бюджетом.

"Жодного втручання районів у бюджети громад. Усі 1470 територіальних громад перейдуть на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом із січня 2021 року. Це означає, що сільські, селищні, міські бюджети не залежатимуть від району, як це було раніше.

Грошима громади мають розпоряджатися тільки самі громади. Цей закон дозволить повноцінно завершити реформу децентралізації та передати фінанси та можливості на місця", – плвідомляють у пресслужбі партії "СН".

Законопроєктом пропонується внести зміни до Бюджетного кодексу, якими уніфікується визначення терміну "бюджети місцевого самоврядування"; визначити склади доходів та видатків окремо для бюджетів місцевого самоврядування (бюджетів територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань) та районних бюджетів.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: