fbpx
Сьогодні
09:39 14 Лип 2020

В Нацбанку заявили, що можна вирішити питання недобудов "Аркади"

Катерина Рожкова

Досягти завершення будівництва всіх житлових комплексів банку "Аркада" можна завдяки залученню всіх зацікавлених державних органів.

Про це заявила в.о. голови Національного банку Катерина Рожкова в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Думаю, що з урахуванням того, що зараз включилися уряд, КМДА, ми в якійсь мірі як ініціатор і модератор, проблема буде вирішена. Там є світло в кінці тунелю", – сказала Рожкова, уточнивши, що Нацбанк займається цією проблемою з 2016 року.

За її словами, деякі питання, зокрема технічного характеру, можна врегулювати досить швидко.

"Є багато початих будівництв різного ступеня готовності, тому питання – як це все зібрати в купу і добудувати те, що можна швидко добудувати. Віддати людям і потім продовжувати будувати те, що потрібно будувати", – зазначила в.о. голови НБУ.

Вона уточнила, що проблеми будівництв знаходяться за межами банку "Аркада", оскільки він виступає лише як управитель фондів фінансування будівництва та у нього відкриті рахунки цих фондів і забудовників.

"Все за межами банку, тому у нас і немає повноважень це контролювати (…) Є кілька варіантів рішень, як можна відносно швидко покращити ситуацію і контроль, але глобально – це законодавство", – пояснила Рожкова.

Вона вказала, що у банку "Аркада" все нормально з капіталом і більш-менш з ліквідністю.

В.о. голови НБУ пояснила, що в законодавстві про первинний ринок є багато неврегульованих моментів, які не дозволяють його правильно контролювати і зробити більш збалансованим, що, в свою чергу, впливає на розрахунки по запуску іпотеки в Україні.

"Фонд фінансування зібрав гроші і перерахував забудовнику, забудовник побудував, але не отримав якийсь дозвільний документ, в результаті не підключений будинок. Виходить, ніхто нічого не вкрав і особливо не порушив, а люди квартири не отримали. І це зараз нормально не регулюється ніким. Тому треба змінювати закон", – підкреслила в.о. голови Нацбанку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: