fbpx
Сьогодні
11:21 14 Лип 2020

Кулеба: Україна не погоджується, що збиття літака МАУ під Тегераном було "людською помилкою"

Україна не погоджується з версією іранської сторони щодо людської помилки як причини збиття українського літака МАУ біля Тегерана й чекає на результати розслідування та встановлені юридичні факти.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу 14 липня.

"Стверджувати, що літак було збито внаслідок людської помилки, як це стверджує іранська сторона, зарано. У нас є багато запитань і ми потребуємо багато авторитетних, неупереджених, максимально об'єктивних відповідей щодо того, що сталося. Станом на зараз Україна не може погодитися з тим, що літак було збито внаслідок людської помилки, ми переконані, що це питання має вирішуватися в рамках кримінального розслідування із встановленням усіх фактів", – підкреслив міністр.

За його словами, лише після цього можна буде остаточно стверджувати про ту чи іншу версію збиття українського літака.

Глава МЗС наголосив, що на сьогодні "нав'язування інтерпретацій є помилковим", усі мають зосередитися на встановленні юридичних фактів.

"Збиття цивільного літака у будь-якому разі, незалежно від причини, є протиправним діянням і Іран буде відповідати за це діяння відповідно до міжнародного права. Міністерство закордонних справ України повністю готове до цієї юридичної та дипломатичної боротьби й ми зробимо все від нас належне для того, щоб Іран заплатив найвищу ціну за те, що сталося", – зазначив Кулеба.

Разом з тим він сказав, що, за даними українського посольства в Ірані, іранська сторона висловила готовність прибути для перемовин щодо компенсацій до України в період з 20 до 30 липня.

Крім того, міністр зауважив, що наступний важливий етап – це розшифрування "чорних" скриньок літака, та додав, що воно має відбутися наступного тижня у Франції за участю найкращих експертів зі США, Канади, Франції, Великої Британії та України.

11 липня Організація цивільної авіації Ірану заявила, що зміщення налаштування радара призвело до серії помилок, в результаті яких був збитий український "Боїнг".

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: