fbpx
Сьогодні
10:13 14 Лип 2020

Коломойський заснував фірму з компанією зі США, яка "кинула" українську оборонку на $8 млн, - Bihus.Info

Олігарх Ігор Коломойський є одним із бенефеціарів фірми «Рокіт-М», заснованої спільно з американською компанією Gray Fox. Ця компанія в 2018-19 роках зірвала постачання снарядів на державний оборонний завод «Артем» і не повернула 8,3 мільйонів доларів передоплати.

Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info.

У 2018 році державний оборонний завод «Артем» уклав секретний контракт із Gray Fox на 16,6 мільйона доларів. Половину цієї суми — 8,3 мільйона доларів — «Артем» віддав Gray Fox як передоплату.

Американська компанія мала виготовити великокаліберні снаряди, виробництво яких залишилося на окупованих територіях. Утім через рік Gray Fox так і не поставив «Артему» жодного снаряду.

У квітні 2019 року, коли сплив термін дії контракту, Служба безпеки України порушила кримінальне провадження. У жовтні того ж року в його межах затримали кількох чиновників, причетних до укладання контракту. Справу зараз розслідує Національне антикорупційне бюро.

А в січні 2020 року споріднена з Gray Fox компанія Gray Fox Logistics (мають спільного власника) створила дві спільні фірми з «групою Коломойського» (сюди автори відносять Коломойського, його бізнес-партнера Геннадія Боголюбова та їхнє оточення): «Рокіт-М» і «Таргет-М».

За даними Bihus.Info, «Рокіт-М» хоче виробляти для «Артема» великокаліберні снаряди — ті самі, які мала виробити Gray Fox, але так і не зробила цього. У березні 2020 року компанія звернулася до концерну «Укроборонпром» (куди входить і «Артем») із відповідним листом.

А Gray Fox у квітні 2020 року програла «Артему» арбітраж у Стокгольмі, який зобов'язав компанію повернути передоплату за невиконаним контрактом. За даними СБУ, більшість цих коштів американська фірма перерахувала на рахунки різних фізичних осіб і фірм, не дотичних до оборонного виробництва.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: