fbpx
Сьогодні
16:15 13 Лип 2020

Зеленський відкликав з парламенту постанову про призначення місцевих виборів: в чому справа

Фото Reuters

Верховна Рада на прохання президента Володимира Зеленського відклала розгляд проєкту постанови про призначення на 25 жовтня місцевих виборів в Україні.

Про це сказав перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук.

На позачерговому засіданні в понеділок, 13 липня, Рада повинна була розглядати проєкт постанови №3809 "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році (25 жовтня 2020 року)".

Але, за словами Стефанчука, до парламенту надійшов лист від Зеленського з проханням прибрати з порядку денного засідання розгляд цього питання і законопроекти №3708, 3708-1 – про зарплати чиновників. Останній документ передбачає зняття обмеження в 47 тисяч гривень, яке було введено на час карантину.

Водночас, як повідомив у Telegram нардеп зі "Слуги народу" Олександр Качура, Зеленський відкликає проєкт постанови, оскільки в ньому "є деякі технічні неузгодженості".

Раніше стало відомо, що прийняття проєкту постанови 3809 про призначення місцевих виборів може викликати колізію, тому що передбачає вибори тільки обласних рад.

До того як президент відкикав постанову, парламентський комітет з організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування хотів швидко внести уточнення в цей документ про проведення місцевих виборів, додавши туди вибори в районні ради.

За словами останнього, фракція "Слуга народу", всупереч Конституції, підготувала проект постанови, за якою вибори пройдуть тільки в обласні ради.

Раніше депутат "Голосу" Лозінський сказав: "Терміново збирають позачергове засідання комітету для прийняття постанови про призначення місцевих виборів за 20 хвилин до голосування за призначення виборів на позачерговому засіданні. Абсолютна некомпетентність, яка може зірвати місцеві вибори, тому що неконституційно "Слуга народу" вирішила, що не призначатиме місцеві вибори по всій країні, а тільки в обласні ради, а там ЦВК розбереться і призначить в усі ради і всі райони, які, до слова, ще не створені".

Корнієнко на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій і груп парламенту в понеділок підтвердив, що, дійсно, в проекті постанови упущені вибори в районні ради, і комітет терміново збирається, щоб цей недолік виправити.

Заступник голови фракції "СН" Корнієнко: "Постанова про оголошення виборів – нам треба терміново скликати наш комітет, він вже збирається… треба, щоб в зал вийшла уточнена постанова, треба додати туди вибори в районні ради, оскільки вони упущені в постанові. Дійсно, це колізія, яка могла б скластися, а ми не можемо порушувати своє конституційне завдання – оголосити чергові вибори".

Він додав, що якщо Рада не прийме зміни до Виборчого кодексу, то вибори до місцевих органів влади будуть проходити за його чинною редакцією.

Корнієнко нагадав про досягнуту домовленість Центральної виборчої комісії та Міністерства регіонального розвитку, що ЦВК оголосить перші вибори в ОТГ одночасно з черговими виборами до місцевих органів влади. "І Центральна виборча комісія повсюдно оголосить в один день з черговими виборами в обласні та районні ради в міську раду міста Києва", – додав він.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: