fbpx
Сьогодні
16:38 13 Лип 2020

Рада відправила на доопрацювання законопроєкт про "портфельні держгарантії"

Фото Getty Images

Верховна Рада не підтримала законопроєкт №3598 про державні гарантії на портфельній основі, відправивши його на підготовку до повторного першого читання.

Законопроєкт у першому читанні підтримали 215 нардепів за 226 необхідних, підготовку до повторного першого читання підтримали 264 народні депутати, пише ЕП.

Законпроєктом пропонується ввести механізм державних портфельних гарантій як часткове забезпечення за кредитами мікро-, малому та середньому бізнесу в розмірі до 80% загальної суми боргових зобов'язань.

На 2020 рік пропонується встановити ліміт таких гарантій в обсязі 5 млрд грн.

Під час обговорення законопроєкту нардепи заявляли, що не підтримують розширення надання держгарантій для забезпечення виконання боргових зобов'язань приватного акціонерного товариства "Укргідроенерго".

Довідка

Замість "5-7-9" уряд планує запустити новий інструмент – портфельне гарантування. Йдеться про механізм пільгового гарантування, прописаний в законопроєктах №3420 та №3419. Бюджетний комітет розглянув їх і відправив у Мінфін. За інформацією джерел видання, Мінфін вніс правки і готовий запропонувати депутатам цю ідею.

Портфельні гарантії – це зобов'язання держави погасити перед банком до 80% кількох кредитів (кредитного пулу) підприємця, якщо він збанкрутує.

Передбачається, що державні гарантії на портфельній основі надаватимуться в межах 3% від планових доходів загального фонду держбюджету або близько 30 млрд грн. З них левова частка дістанеться "Укратодору".

"МСБ готові гарантувати близько 5 млрд грн, враховуючи певні обмеження. Буде вибірка чи ні – треба дивитися. Це новий інструмент, ми запускаємо його фактично "з коліс" за два місяці від ідеї до реалізації", – сказав в інтерв'ю "РБК-Україна" міністр фінансів Сергій Марченко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: