fbpx
Сьогодні
14:06 12 Лип 2020

Трамп звільнив від ув’язнення свого соратника, якого засудили за брехню під присягою у "російській справі"

Фото Getty Images

Президент США Дональд Трамп своїм указом скасував тюремне ув'язнення для свого соратника Роджера Стоуна, який фігурував у розслідуванні спецпрокурора Мюллера щодо втручання Росії у вибори в США.

Про це йдеться в заяві Білого дому.

У ній зазначається, що вирок Роджеру Стоуну-молодшому є несправедливим. Відтак президент його пом'якшив.

Наголошується, що Стоун став «жертвою змови», пов'язаною з Росією, якою «ліві сили в США та союзні з ними медіа упродовж років намагалися підірвати президентство Трампа». До нього (до Стоуна — ред.) «ставилися дуже несправедливо», як і до багатьох інших у цій справі.

«Роджер Стоун тепер вільна людина!», — йдеться у заяві.

Додамо, що тепер Стоун не відбуватиме 40 місяців покарання у в'язниці. Водночас пом'якшення покарання не скасовує вирок суду, як це робить помилування.

У лютому 2020 року союзника і ексрадника Дональда Трапа Роджера Стоуна засудили до 40 місяців ув'язнення. Раніше Міністерство юстиції США просило для Стоуна 7-9 років в'язниці, але після обурення американського президента глава відомства відмовився від такого строку — внаслідок цього четверо прокурорів у справі Стоуна відмовилися її вести.

У листопаді 2019 року Роджера Стоуна визнали винним за всіма сімома пунктами звинувачення у справі про надання неправдивих показань Конгресу (парламенту США). Стоуна звинувачували у брехні Конгресу США в ході свідчень під присягою, а також у перешкоджанні розслідуванню Конгресу.

Присяжні погодилися з обвинуваченням, що Стоун брехав комітету Палати представників з розвідки, щоб «приховати непривабливу правду» про своє спілкування з сайтом WikiLeaks.

Звинувачення заявляло, що Стоун мав намір отримати від сайту компрометуючу інформацію про демократів, щоб допомогти Дональду Трампу в передвиборній кампанії. Крім того, Стоуна звинувачували в намаганні заблокувати показання інших свідків у конгресі та в приховуванні документів від конгресу.

Захист Стоуна визнав, що той займався «політичними махінаціями», але наполягав на тому, що він не порушив закон, оскільки так і не отримав ніякого компромату на демократів.

Звинувачення Стоуну висунули після розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера, який виявив факти втручання Росії в президентські вибори 2016 року в США.

За результатами цього розслідування, зокрема, ексглаву президентського виборчого штабу Пола Манафорта засудили до 7,5 років в'язниці, а ексадвоката Трампа Макла Коена — до 3 років ув'язнення.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: