fbpx
Сьогодні
19:31 12 Лип 2020

Саакашвілі назвав причину, чому Україна не повинна була підписувати Мінські угоди

Фото Reuters

Експрезидент Грузії, голова Виконавчого комітету реформ Міхеїл Саакашвілі вважає, що Київ не повинен був підписувати Мінські угоди в 2015 році, оскільки зараз Росія використовує їх проти України.

Про це він сказав в ефірі соціально-політичного ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера", пише Сьогодні.

Він вважає, що Україна не повинна була підписувати Мінські угоди з Росією, і привів у приклад військове протистояння Грузії з РФ в 2008 році, коли він не пішов на поводу у Москви і не підписав ніяких домовленостей, окрім як про виведення російських військ (яку РФ не виконала).

"У той момент, коли Росія напала на Грузію, ми були в 100 разів слабші. Але перше, що я сказав, що ми ніколи не здамося. До цього ми вели всякі переговори, намагалися з ними зв'язатися. Але коли вони вже зайшли танками, у нас іншого виходу не було. Ми взяли в руки зброю і пішли чинити опір. Як тільки вони прийняли якісь юридичні кроки, ми відразу перервали дипломатичні відносини з Росією", – сказав Саакашвілі.

За його словами, Кремль попереджав не розривати дипломатичні відносини, бо для Грузії буде тільки гірше.

"Ми сказали: наполовину вагітними ми не будемо. Ви зайшли, ви нас атакуєте, ми перериваємо будь-які стосунки з Росією, як з державою-агресором. При всьому тому, що до сьогодні Грузія і Росія не змогли відновити ніяких відносин, тому що народ Грузії цього не хоче. Ми це заклали з самому початку. Ніколи після цієї війни у мене не було переговорів і розмов з Володимиром Путіним, як і ні з ким з російських лідерів. Не тому, що ми проти діалогів, просто є речі, які не можна прощати. Ці люди в моїх очах злочинці і вороги. З ворогами і злочинцями розмовляти повинен міжнародний суд або внутрішній суд, але нам з ними розмовляти нема про що… Я пишаюся, що ми не взяли жодного зобов'язання на себе… У нас немає Мінських домовленостей, і слава Богу", – підкреслив політик.

Він вважає, що президент України Володимир Зеленський опинився заручником цих угод, які були підписані попереднім президентом "під дулом пістолета", і йому складно їх виконувати, тому не варто називати його кроки у врегулюванні конфлікту капітуляцією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: