fbpx
Сьогодні
19:08 11 Лип 2020

"Центренерго" почало купувати вугілля за формулою Роттердам+

Державна енергогенеруюча компанія "Центренерго" почала купувати українське вугілля для своїх теплоелектростанцій за ціною, яка визначається формулою Роттердам+.

Про це повідомляє Міністерство енергетики.

Згідно з повідомленням, Міненерго за дорученням президента України Володимира Зеленського, завершило медіацію між представниками вугледобувних підприємств і ПАТ "Центренерго". Результатом складних переговорів стало укладення контракту про відновлення поставок українського вугілля на ТЕС державної генеруючої компанії ВАТ "Центренерго".

"Міністерство енергетики в межах своїх повноважень доклало максимум зусиль до відновлення роботи українських шахтарів. Ми очікуємо запуск великих вугледобувних об'єднань уже з понеділка. Поточна ситуація ще раз переконала нас у необхідності комплексного і системного вирішення проблем енергетичної галузі", – прокоментувала досягнуті угоди в.о. міністра енергетики Ольга Буславець.

За її словами, подальші зусилля міністерства будуть направлені на доопрацювання діючої моделі ринку електроенергії, викривлення якої привели до кризи, в тому числі, для вітчизняних гірників.

У свою чергу генеральний директор ДТЕК Енерго Дмитро Сахарук 10 липня в ефірі програми "Свобода Слова" на каналі "Україна" повідомив, що "Центренерго" буде купувати українське вугілля без посередників за ціною, яка визначається за формулою Роттердам+.

"В результаті довгих, складних переговорів, за посередництва Офісу Президента і Міністерства енергетики, 10 липня був підписаний договір на поставку українського вугілля на українські теплоелектростанції "Центренерго". За ціною, яка транспарентна, без корупції і це показує, що шахтарі можуть заробляти гроші в Україні. Ціна, по якій поставлятиметься вугілля, буде прив'язана до імпортного паритету (Роттердам+)", – сказав Сахарук.

При цьому він додав, що дане визначення ціни вугілля в Україні є найвигіднішим для "Центренерго", оскільки пропозиція на 20% дешевша за вугілля державних шахт, і на 10% дешевша за газ.

"Я радий, що сьогодні восторжествувала історична справедливість. Підтверджено, що ціна на вугілля, яка була порахована за формулою Роттердам+ і яка зафіксована в контракті з "Центренерго", є найбільш справедливою і європейською ціною за вугілля", – зазначив Сахарук.

Раніше нардеп від "Слуги народу" запропонувала повернути "Роттердам+".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: