fbpx
Сьогодні
20:11 11 Лип 2020

Київські школярі записали відео з образами кримських татар, у МОН відреагували

Після складання ЗНО з історії України декілька випускників київської міської школи №90 записали та виклали в інтернет відео з образливими висловлюваннями на адресу кримських татар. Крім того, один зі школярів заявив, що «Крим — це Росія».

Увагу на відео звернув голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Школярі вже видалили відео, однак його можна знайти в соцмережах. Попереджаємо, на відео є нецензурна лексика.

Ну що сказати з цього приводу? «Дякую», за таке відношення автору цього відео і тих хто в ньому висловився. Тупа молодь,…

Posted by Girey Batalov on Thursday, July 9, 2020

Керівництво Київської міської школи № 90 вже опублікувало у Facebook офіційні вибачення за своїх вихованців.

«Просимо вибачення у всього кримськотатарського народу, корінного народу України, за образу честі та гідності, що міститься в опублікованому відео нашої випускниці. Повною мірою розділяємо обурення проявом дискримінації за національною ознакою, розуміємо неприпустимість таких ганебних висловлювань в будь-чию сторону», — йдеться у заяві школи.

Там додали, що зроблять усе можливе, щоб не допустити повторення подібної ситуації.

Троє школярів, які знялися у відео, також розмістили свої персональні публічні вибачення за скоєне ними.

«У зв'язку з вищевикладеним, в Меджлісі кримськотатарського народу закликають усіх співгромадян, яких відчули себе ображеними внаслідок допущених на адресу кримськотатарського народу брудних висловлювань, задовольнитися офіційними вибаченнями керівництва Київської міської школи № 90 і вибаченнями випускників», — зазначив Чубаров.

Окрім того, Чубаров запросив в Офіс Меджлісу кримськотатарського народу випускників, які допустили образливі випади проти кримськотатарського народу, але потім вибачилися за скоєне. Він пообіцяв, що там лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв особисто вручить кожному з них книги з історії Криму і кримськотатарського народу.

Український центр оцінювання якості освіти засудив агресивні висловлювання кількох випускників однієї з київських шкіл на адресу кримськотатарського народу, які вони записали на відео після складання ЗНО з історії України.

Як пояснили в УЦОЯО, випускники на відео невдоволені завданням №25, яке було на ЗНО. Воно перевіряє знання абітурієнтів щодо подій і персоналій, пов'язаних із кримськотатарським народом.

У МОН засудили образливі слова випускників щодо кримських татар і закликали вчити історію

Освітяни наголошують, що вимогами Програми зовнішнього незалежного оцінювання з історії України передбачено знання учнями історичних постатей кримськотатарського народу та подій в його історії.

«Особливо прикрим є те, що учасники ЗНО, присутні на відео, у блюзнірській формі висловлюються на адресу кримськотатарського народу й дозволяють собі емоційні вигуки, що заперечують територіальну цілісність України», — наголошують в УЦОЯО.

Там закликали учасників зовнішнього незалежного оцінювання, які образливо висловилися на адресу кримських татар, уважно знайомитися з програмами ЗНО, ретельно готуватися до роботи з тестом, працювати над рівнем власного критичного мислення і «принаймні після такого прикрого випадку мати снагу визнати, що згадане завдання є коректним, а їхня агресія — безпідставною».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: