fbpx
Сьогодні
19:50 10 Лип 2020

Суд за позовом Медведчука проти книги про Стуса перенесли на 14 серпня

Фото: suspilne.media

Дарницький районний суд Києва 14 серпня продовжить розгляд справи за позовом народного депутата від Опозиційною платформи — За життя Віктора Медведчука про заборону книги Справа Василя Стуса.

На засіданні в п'ятницю, 10 липня, суд заслухав аргументи сторін, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Суддя заявила, що розгляд справи продовжиться пізніше — 14 серпня о 10:00. Адвокати сторони захисту кажуть, що тоді ж відбудуться дебати сторін, а сам процес закінчиться.

Кіпіані стверджує, що адвокат Медведчука під час суду намагався виставити Стуса «шісткою КДБ».

Йдеться про позов Віктора Медведчука проти журналіста та історика Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat. Суд розглядає позов вже вшосте. Депутат на засідання не ходить — його інтереси представляє адвокат Ігор Кириленко. Під час засідання в п'ятницю, 10 липня, під будівлею суду пройшла акція протесту за участю представників організації Рух опору капітуляції, ВО Свобода, Нацкорпус.

Книга Кіпіані "Справа Василя Стуса" вийшла у травні 2019 року. У ній зібрані ключові документи з колишнього архіву КДБ, які пояснюють, як і за що насправді судили Стуса.

У 2019 видавництво Vivat отримало позов від Віктора Медведчука через публікацію книги Вахтанга Кіпіані Справа Василя Стуса. Збірник документів з архіву колишнього КДБ УРСР.

Суть позову зводиться до того, аби вилучити з продажу — по суті, заборонити поширення книги в будь-якій формі і на будь-якій території. Водночас, за словами Кіпіані, вже продано близько 10 тисяч екземплярів книги.

Сам Медведчук, коментуючи позов, заявив, що «якщо людина дозволяє собі висловлювання, які не відповідають дійсності, то це є предметом судового розгляду».

Віктор Медведчук був адвокатом Василя Стуса на судовому процесі в 1980 році. Сам Стус протестував проти цього призначення, але не зміг домогтися заміни захисника. У виступі перед судом Медведчук заявив, що всі злочини підсудного заслуговують на покарання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: