fbpx
Сьогодні
19:22 10 Лип 2020

Собор Святої Софії в Стамбулі офіційно став мечеттю

Собор Святої Софії в Стамбулі знову став мечеттю. Державна рада Туреччини скасувала постанову від 1934 року про його перетворення на музей

Держрада Туреччини скасувала рішення від 1934 року про перетворення Айя-Софії в музей, передає телеканал CNN Turk.

Це означає, що тепер історичний собор може використовуватися як мечеть.

З ініціативою повернути собору статус мечеті виступив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган.

Нагадаємо, що Софійський собор був зведений за наказом імператора Юстиніана в VI столітті нашої ери. Це був найбільший храм в християнському світі. У 1453 році Константинополь був захоплений турками і християнська церква стала мечеттю. До собору добудували чотири мінарети і дали нову назву – Айя-Софія. У 1935 році президент Ататюрк присвоїв святині статус музею. У 1985 році Айя-Софія включена до складу Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Суперечки навколо статусу собору Святої Софії в Стамбулі вкотре виникли після того, як 29 травня, в чергову річницю падіння Константинополя, там відбулося читання Корану.

Через тиждень Ердоган доручив вивчити можливість перетворення Софії на мечеть. Пізніше міністр юстиції Абдулхаміт Гюль висловився за те, щоб собор знову став мечеттю, на користь цього висловився і міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу.

Вселенський патріарх Варфоломій сказав, що шокований заявами президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана про перетворення собору Святої Софії на мечеть.

У свою чергу вірменський патріарх Туреччини Саак II запропонував, щоб собор Святої Софії став місцем молитви як для християн, так і для мусульман.

Проти перетворення Софії на мечеть висловлювалися представники православних церков і високопоставлені дипломати.

Держсекретар США Майк Помпео закликав президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана не перетворювати собор Святої Софії на мечеть і заявив, що знаменитий колишній собор Стамбула повинен залишатися відкритим для всіх.

«Ми закликаємо уряд Туреччини і надалі зберігати собор Святої Софії в якості музею, як зразок своєї прихильності поваги релігійних традицій і різноманітною історії, які внесли свій внесок в Турецьку Республіку, і забезпечити її доступність для всіх», – заявив Помпео.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: