Держбюджет за 5 місяців отримав рекордні 19,7 мільярда від акцизу на цигарки

За січень-травень 2020 року Державний бюджет України отримав рекордні 19,7 млрд грн надходжень від акцизного податку на тютюнові вироби.

Про повідомили на прес-конференції в Укрінформі, яка була присвячена ефективності виконання семирічного плану щорічного підвищення на 20% ставок акцизного податку на тютюнові вироби.

"Протягом 5 місяців 2020 року до Державного бюджету за рахунок акцизів на тютюнові вироби надійшли рекордні 19,7 млрд грн. Це на 5,8 млрд грн більше, ніж за аналогічний період 2019 року", – повідомила у ході прес-конференції народний депутат України Лада Булах.

Вона підкреслила, що ці надходження зростали саме завдяки дотриманню стратегії збільшення акцизів на тютюнові вироби в Україні.

"Такі цифри уже третій рік поспіль доводять, що політика підвищення податків на тютюнові вироби виправдала свою ефективність", – зазначила нардеп.

Крім того, за словами Булах, політика підвищення податків на тютюнові вироби виправдала свою ефективність не лише щодо наповнення бюджету, але й щодо скорочення споживання тютюну.

"Це економічний захід. Але в першу чергу він впливає на здоров`я українців. Всесвітня організація охорони здоров`я визнає, що подорожчання цигарок зменшує доступ до тютюнових виробів. І Україна демонструє ефективність цієї стратегії", – наголосила Булах.

Загалом, за 2008-2019 роки поширеність щоденного куріння серед населення України віком 12 років і старше скоротилася з 25,6% до 16,8%.

Також у прес-конференції взяли участь експерт з контролю над тютюном Костянтин Красовський; виконавчий директор ГО «Життя» Лілія Олефір.

Нагадаємо, у грудні 2017 року Верховна Рада України ухвалила план підвищення акцизного податку на тютюнові вироби, згідно з яким до 2025 року тютюновий акциз зростатиме щонайменше на 20% щорічно. Заплановано досягнути мінімального європейського рівня оподаткування цигарок, який становить 90 євро за 1000 шт. Зараз в Україні цей податок становить близько 30 євро за 1000 шт.

Свіжі дописи

  • Новини

У Києві відкрився Центр рекрутингу української армії

Перший у столиці центр рекрутингу розпочав роботу на проспекті Повітряних сил, 41, (ЦНАП Солом’янського району).… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Глава Пентагону звернувся до партнерів США із закликом передати Україні Patriot

Сполучені Штати продовжують заохочувати країни, які мають системи протиракетної оборони Patriot, надати частину їх Україні… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Норвегія виділила додаткові 600 млн доларів Україні: кошти підуть на посилення ППО та гуманітарну допомогу

Уряд Норвегії у 2024 році додатково спрямує 600 млн доларів на посилення української протиповітряної оборони… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

У російському Улан-Уде – масштабна лісова пожежа: вогонь перекинувся на житлові будинки, оголошено евакуацію

У столиці російської республіки Бурятія – Улан-Уде лісова пожежа перекинулась на житлові будинки, місцева влада… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Зеленський провів наради з військовими: обговорили зрив планів рф, ситуацію на фронті, постачання зброї та снарядів

Президент України Володимир Зеленський провів наради з військовими щодо ситуації на фронті, наступів військ рф… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Атаки українських дронів на НПЗ спричинили різке зростання цін на бензин у росії, – Politico

Українські удари по російських нафтопереробних заводах спричинили зростання цін на дизельне пальне на 10%. А… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.