fbpx
Сьогодні
17:08 09 Лип 2020

"Через них цвітуть річки": Зеленського закликали заборонити мийні засоби з фосфатами

Фахівці КП «Плесо» ініціювали петицію до президента України з проханням заборонити фосфатні мийні засоби.

«Масове використання побутової хімії із вмістом фосфатів та інших сполук фосфору є одним із головних чинників забруднення поверхневих водних об'єктів України й призводить до цвітіння води в річках та озерах, адже сполуки фосфору провокують прискорений ріст синьо-зелених водоростей», – розповідають комунальники.

У КП «Плесо» розповідають, що через фосфати «катастрофічно знижується придатність води для питних потреб населення та зростає ризик поширення інфекційних хвороб».

Фосфати містяться у пральних порошках, засобах для миття посуду та прибирання.

Якщо у водойму потрапляє 1 грам фосфатів, це провокує ріст 5–10 кілограмів синьо-зелених водоростей. При одному пранні фосфатними мийними засобами у воді опиняється до 16 г фосфатів.

За оцінками екологів концентрація фосфатів, які надходять зі стічними водами на очисні споруди водоканалів перед скидом у водойми, перевищує нормативи скидів у 5–6 разів.

Щоб президент розробив і вніс на розгляд парламенту законопроєкт про заборону фосфатних мийних засобів, під петицією протягом 3 місяців (до 1 жовтня 2020 року) мають підписатись 25 тисяч громадян.

Петиція доступна за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: