fbpx
Сьогодні
14:21 08 Лип 2020

Суд допитав понятих, які були присутні під час вручення Порошенку підозри в ДБР

Фото Reuters

Печерський районний суд Києва під час засідання в середу з обрання запобіжного заходу п'ятому президенту України Петру Порошенку допитав понятих під час вручення Порошенку підозри в Державному бюро розслідувань.

Як передає "Інтерфакс-Україна", понятого Руслана Шевчука, чий підпис стоїть під документом про вручення підозри Порошенку, викликано до суду для надання пояснень щодо обставин вручення підозри.

Шевчук під присягою намагається розповісти суду, що його викликали понятим під час процесуальних дій у бюро з Порошенком. "Мене попросили взяти участь, я взяв участь", – сказав він.

"Петро Олексійович сказав: "Я не відмовляюся (отримувати повідомлення про підозру), у вас (співробітників правоохоронних органів, які вручали підозру) немає повноважень. Я так розумію, генеральний прокурор мав усе це вручати", – сказав Шевчук.

"Нікого не бійтеся і не лякайтеся, ви ні в чому не винні", – сказав адвокат Порошенка Ігор Головань понятому під час допиту.

"Ви хотіли вручити документи, він (Порошенко) відмовився", – сказав понятий, відповідаючи на запитання сторони обвинувачення. При цьому він додав, що це все фіксувалося на відео.

Другий понятий Олександр Калинчук, також викликаний для давання показань свідка, повідомив суду, що під час процесуальних дій у ДБР тиску на нього не чинили.

"Я йшов у своїх справах у бік ТРЦ "Україна", до мене підійшла людина, представилася співробітником ДБР і попросила бути присутнім на процесуальній дії в ДБР", – сказав він.

Калинчук додав: "Людина хотіла, щоб Петро Олексійович ознайомився з документами. Петро Олексійович відмовився приймати документи… Людина почала читати, але Петро Олексійович покинув приміщення".

"Ми (поняті) засвідчили, що Петро Олексійович відмовився отримувати документи", – сказав понятий.

За словами Калинчука, було багато документів, з якими він ознайомився, конкретного їх змісту він не пам'ятає. "Ми поставили підпис під тим, що Петро Олексійович відмовляється (отримувати повідомлення про підозру)",- сказав він.

У свою чергу Порошенко заявив: "Була не відмова, а вимога надати всі необхідні документи, зокрема постанову".

Крім того, адвокат Порошенка Ілля Новіков у перерві засідання суду зазначив: "Понятим їхні права та обов'язки не пояснили. Що саме вони підписали, вони не пам'ятають". За словами адвоката, претензій до понятих бути не може, "є запитання до прокурорів, які не пояснили понятим їхні права та обов'язки".

Поняті — сторонні особи, яких запрошують працівники органів досудового розслідування бути присутніми при проведенні обшуку, виїмки, огляду, пред'явленні осіб і предметів для впізнання, відтворенні обстановки і обставин події (слідчий експеримент), опису майна. Поняті засвідчують своїми підписами відповідність записів у протоколі слідчої дії виконаним діям.

Раніше Петро Порошенко назвав злочином той факт, що в ніч на середу (на 8 липня), перед засіданням з обрання запобіжного заходу, Печерський суд продовжив термін досудового розслідування у справі, в якій він є підозрюваним.

Як повідомлялося, за даними слідства народного депутата Порошенка підозрюють у тому, що, будучи президентом України, в 2018 році шляхом видання явно злочинного наказу схилив військову службову особу – главу Служби зовнішньої розвідки (СЗР) України (на той момент ним був Єгор Божок) – до перевищення ним влади та службових повноважень, тобто до умисного вчинення дій, які явно виходять за межі наданих йому прав та повноважень, вчиненого в умовах особливого періоду (ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 41 ч. 4 ст. 426-1 КК України).

Йдеться про призначення Сергія Семочка першим заступником керівника Служби зовнішньої розвідки.

Раніше 1 липня Петро Порошенко на засіданні суду з обрання йому запобіжного заходу вказав на залежність генерального прокурора Ірини Венедіктової та попросив задовольнити клопотання про її відвід, а саму справу повернути в прокуратуру як "юридичний треш".

1 липня Порошенко був на допиті в ДБР як підозрюваний, і, як стверджують у бюро, відмовився від давання свідчень по суті пред'явленої йому підозри. Після цього Печерський суд продовжив засідання з обрання запобіжного заходу, але рішення за клопотанням знову не було ухвалено, – суд оголосив перерву в засіданні до 8 липня, аргументувавши необхідністю уточнення інформації стосовно врученої Порошенку підозри.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: