fbpx
Сьогодні
21:43 07 Лип 2020

СБУ затримала співробітника розвідки РФ, який причетний до збиття MH17

Фото Reuters

Служба безпеки України (СБУ) затримала в Києві позаштатного працівника Головного розвідувального управління Генерального Штабу Збройних Сил РФ, який був одним із кураторів ватажків "ДНР".

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

"Служба безпеки України затримала в Києві громадянина К., який протягом 2014-2020 років здійснював функції одного з "кураторів" керівників так званого "ДНР" за лінією Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних Сил РФ (ГРУ РФ)", – йдеться у повідомленні.

За інформацією спецслужби, затриманий як позаштатний представник спецслужб РФ брав активну участь у створенні так званого "Розвідувального управління ДНР" та інших підрозділів цієї терористичної організації.

Затриманому громадянину України інкримінується скоєння злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України (Створення терористичної групи чи терористичної організації). Найближчим часом йому буде вручено повідомлення про підозру, заявили у відомстві.

У розпорядженні СБУ є записи телефонних розмов К., які "розкривають деталі міжвідомчих війн між ГРУ та ФСБ за контроль над "керівниками" терористичної організації "ДНР".

"Фігуранти записів у свої розмовах згадують прізвища директора ФСБ Олександра Бортникова та його заступників Андрія Бурлаки і Сергія Смирнова, помічника президента РФ Владислава Суркова, керівників "ДНР" Олександра Захарченка, Олександра Бородая та інших", – наголошують у спецслужбі.

Зазначається, що важлива частина цих записів – розмови К. із генерал-майором ГРУ Сергієм Дубинським (позивний "Хмурий") та Леонідом Харченком (позивний "Крот"), яких оголошено у міжнародний розшук у справі про катастрофу літака рейсу MH17, збитого в липні 2014 року.

Затриманому мають повідомити про підозру за фактом керівництва та участі у терористичній організації (ч.1 ст. 258-3 КК України), завтра – обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Раніше у Нідерландах обвинуваченим у катастрофі MH17 відмовили в імунітеті.

В МЗС повідомили, що до списку підозрюваних у справі MH-17 може увійти і військово-політичне керівництво Росії.

Нагадаємо, 8 червня в Нідерландах розпочалася чергова сесія судового процесу у справі щодо збитого над Донбасом літака рейсу МН17, яка триватиме до 3 липня.

Також, захист росіянина Олега Пулатова, який є одним із 4 обвинувачених у справі МН17, наполягає на необхідності особистої зустрічі з підзахисним, щоб визначити подальшу позицію у судовому процесі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: