fbpx
Сьогодні
09:39 06 Лип 2020

Вчені вимагатимуть у ВООЗ переглянути рекомендації щодо профілактики COVID-19: заявили про аерозольну передачу вірусу

Фото Freepik

Група з 239 вчених з 32 країн планує найближчими днями оприлюднити у науковому журналі відкритого листа до Всесвітньої організації охорони здоров'я з вимогою переглянути рекомендації щодо профілактики коронавірусної інфекції.

Про це пише американське видання New York Times.

«Всесвітня організація охорони здоров'я давно вважає, що коронавірус поширюється насамперед великими дихальними крапельками, які випускають заражені люди при кашлі та чханні, ці частинки швидко падають на підлогу. У відкритому листі до ВООЗ 239 вчених з 32 країн навели докази, що свідчать про те, що більш дрібні частинки можуть заражати людей та закликають організацію переглянути свої рекомендації», — йдеться у повідомленні.

Йдеться про аерозольну передачу: на відміну від повітряно-крапельної, в цьому випадку часточки вірусу набагато менші, в повітрі вони затримуються довше, ніж краплі, й здатні долати набагато більші відстані, ніж безпечні півтора метра.

Якщо повітряно-крапельний шлях передачі є значущим фактором пандемії, особливо в приміщеннях з поганою вентиляцією, то «наслідки в плані стримування інфекції будуть значним», зазначає видання. Це може означати, що маски треба носити в приміщеннях навіть при дотриманні соціальної дистанції.

Медичному персоналу може знадобитися носити захисні маски N95 «для фільтрації навіть найдрібніших респіраторних крапель при роботі з коронавірусними пацієнтами».

Автори відкритого листа зазначають, що ВООЗ спиралася на дані про поширення коронавірусу в лікарнях, де умови набагато стерильніші, ніж в інших закритих приміщеннях. Тому серед головних шляхів поширення ВООЗ називає безпосередній контакт з джерелом вірусу, а також повітряно-крапельний шлях, ігноруючи аерозольний.

За матеріалом New York Times, нещодавній сплеск числа жертв після відновлення роботи компаній та офісної діяльності підтверджує «те, про що чимало вчених говорять вже кілька місяців, а саме — що вірус застоюється в повітрі приміщень, заражаючи тих, хто перебуває поруч».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: