fbpx
Сьогодні
16:15 06 Лип 2020

Гетманцев сказав, що нардепи не збиралися звільняти голову НБУ

Критикуючи Національний банк, фінкомітет Ради не збирався звільняти голову НБУ Якова Смолія, його відставка стала несподіваною.

Про це повідомив голова комітету Данило Гетманцев в інтерв'ю для liga.net.

"Для всіх це (відставка Смолія – ред.) було повною несподіванкою. У НБУ при ньому були і помилки, і хороше. Помилки ми завжди відверто обговорювали і завжди знаходили розуміння. І тут раптом така заява. Я вважаю, що вона неадекватна обставинам. Тим більше в такий складний період", – заявив Гетманцев.

За його словами комітет, готуючи проект постанови з критичною оцінкою НБУ, хотів дати політичну оцінку без юридичних наслідків.

"Було два варіанти постанови, другий – набагато жорсткіший. Там пропонувалося визнати Смолія таким, що втратив ділову репутацію. Ми проголосували проти…

Це (проєкт постанови – ред.) чисто політична оцінка, юридичних наслідків немає. Ми не збиралися звільняти Смолія", – зізнається Гетманцев додавши, що текст постанови готував депутат Дубінський.

Свою мотивацію щодо критики НБУ Гетманцев пояснив так:

"Ми зобов'язані піднімати проблемні питання та обговорювати їх. Минулої осені ми почали свою діяльність із прийняття закону про СПЛІТ, що посилило НБУ. Цієї весни прийняли банківський закон – він ще більше посилив НБУ і Фонд гарантування вкладів. Цей процес не може бути одностороннім, тим більше, що до Національного банку у нас є багато питань".

Нагадаємо, 3 липня Верховна рада України відправила Смолія у відставку після того, як він подав заяву про звільнення за власним бажанням.

Перед цим Смолій в Раді перерахував випадки політичного тиску на Нацбанк.

2 липня президент України зареєстрував у парламенті проект постанови про звільнення Якова Смолія.

Яків Смолій назвав причиною відставки політичний тиск. У Нацбанку сказали, що такі заяви негативно вплинуть на економіку країни.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: