fbpx
Сьогодні
14:22 05 Лип 2020

КСУ почав перевіряти конституційність карантинних обмежень

Конституційний Суд України розпочав розгляд справи за поданням Верховного Суду щодо конституційності обмежень прав і свобод громадян, встановлених на період карантину.

Під час засідання суддя-доповідач Петро Філюк проінформував учасників провадження про хід розгляду справи. Зокрема, за його словами, він направив запити в органи державної влади, до наукових установ з проханням висловити правові позиції щодо порушених у конституційному поданні питань, передає Укрінформ.

Пленум Верховного суду України розглянув питання про можливе порушення основних прав громадян України карантинними обмеженнями.

Пленум проаналізував один закон і три підзаконних акти, які були прийняті ВР і КМУ за останні два місяці. І прийшов до висновку, що не тільки їх реалізація, а й сутність не відповідають Основному закону України. Мова про незаконне обмеження права людини на свободу пересування, яке закріплене в Конституції. Також пленум ВСУ відзначає, що права громадян вільно залишати територію України можуть бути обмежені тільки законом, а не актами Кабміну. Також немає в уряду повноважень відбирати у громадян право на вільне зібрання. Крім того, Конституція встановлює для всіх громадян рівні права і свободи. Тому положення про самоізоляцію осіб старше 60 років або вибіркові дозволи на здійснення підприємницької діяльності суперечать гарантіям Основного закону.

Якщо КСУ визнає карантинні обмеження незаконними, підприємці зможуть вимагати від влади компенсацій за заборону здійснювати підприємницьку діяльність, недоотримання прибутку, розірвані угоди та ін. Відповідні позови українських підприємців вже надходять в канцелярії українських судів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: