fbpx
Сьогодні
09:18 04 Лип 2020

У "Слузі народу" назвали кандидатів на голову НБУ, їх критерії відбору та терміни призначення

Фракція "Слуга народу" розраховує призначити нового главу Національного банку України на останньому пленарному тижні цієї сесії – 14-17 липня, заявила представник цієї фракції Ірина Верещук.

"Буде тиждень роботи в комітетах, потім ми повертаємося на ще один тиждень (пленарний – ред.) – останню на цій сесії. Я думаю, що на цьому тижні ми повинні проголосувати. Нам не варто затягувати, ми повинні швидко вирішити це питання", – сказала депутат журналістам в Києві в п'ятницю, передає Інтерфакс-Україна.

Також Верещук назвала кандидатури, які обговорюються в «Слузі народу». Так, за її словами це – Данило Гетьманцев (голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики – ред.), Богдан Данилишин (глава ради НБУ – ред.), Володимир Лавренчук (ексглава правління Райффайзен банку Аваль – ред. ), Кирило Шевченко (глава Укргазбанку – ред.).

"Лавренчук і пан Шевченко – це основні. Можливо, Жуковський", – сказала Верещук.

"Ми зараз обговорюємо кілька кандидатур, подивимося, наскільки вони прохідні, оскільки зараз у фракції немає більшості", – зазначила вона.

Арахамія заявив, що стосовно претендента на посаду голови Нацбанку "існує розуміння серед усіх фракцій".

"Якщо це людина, яка не зможе обґрунтувати парламенту, яким чином конкретно, покроково зможе запустити програми кредитування економіки, то таку людину призначено не буде", – зазначив нардеп.

Нагадаємо, 3 липня Верховна рада України відправила Смолія у відставку після того, як він подав заяву про звільнення за власним бажанням.

Перед цим Смолій в Раді перерахував випадки політичного тиску на Нацбанк.

2 липня президент України зареєстрував у парламенті проект постанови про звільнення Якова Смолія після того, як голова Нацбанку написав заяву про відставку.

Яків Смолій назвав причиною відставки політичний тиск. У Нацбанку сказали, що такі заяви негативно вплинуть на економіку країни.

Тим часом, в Міжнародному валютному фонді відреагували на заяву про відставку Смолія та сказали, що Україна повинна зберегти незалежність банку.

Зазначимо, що тимчасово обов'язки голову виконуватиме перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: