fbpx
Сьогодні
09:09 03 Лип 2020

Смолій назвав тих, хто чинив на нього тиск

Голова НБУ Яків Смолій пояснив, що мав на увазі, коли говорив про систематичне політичний тиск, через який він був змушений написати заяву про відставку. За його словами, йдеться про кампанію, яку розгорнули ряд народних депутатів, а також про дії Ради Національного банку і його голови Богдана Данилишина.

У ході онлайн-зустрічі з представниками бізнесу в четвер, 2 липня, Смолій згадав проєкт постанови про оцінку діяльності НБУ, затверджений профільним комітетом Верховної Ради. А також судові позови і спробу 64 депутатів оскаржити в Конституційному суді так званий банківський закон. На думку Смолія, ці депутати діють в інтересах колишніх власників «Приватбанку», зокрема олігарха Ігоря Коломойського.

«Народні депутати хочуть зірвати співпрацю з МВФ – тільки затвердження цього закону було маяком нашої поточної програми… А також хочуть "допомогти" в боротьбі за «Приватбанк», – пояснив очільник Нацбанку.

Ще одним елементом тиску він назвав публічну критику правління регулятора Радою НБУ і її головою Богданом Данилишиним.

«Ми бачимо пряму політичну вмотивованість позицій і рішень деяких окремих членів Ради НБУ, зокрема голови. Я нагадаю, що голова Ради неодноразово публічно висловлював свої позиції щодо переговорів з колишніми власниками «Приватбанку», де-факто про повернення їм уже здорового банку, який держава докапіталізувала», – додав Смолій.

Він також нагадав про відмову Ради НБУ включити до порядку денного 30 червня продовження повноважень заступника голови правління Нацбанку Олега Чурія, каденція якого закінчується 10 липня. Такі дії Ради правління НБУ вважає необґрунтованими.

«При тому тиску, в якому ми живемо вже більше року…, коли на біле кажуть чорне, коли низька інфляція – це "катастрофа для України"…, неможливо далі робити речі, які ми робимо. Це мій виклик для того, щоб зберегти незалежність центрального банку, зберегти ту інституціональну спроможність, яку ми намагалися витримати », – підсумував Смолій.

Нагадаємо, 2 липня президент України зареєстрував у парламенті проект постанови про звільнення Якова Смолія після того, як голова Нацбанку написав заяву про відставку.

Яків Смолій назвав причиною відставки політичний тиск. У Нацбанку сказали, що такі заяви негативно вплинуть на економіку країни. "З огляду на чутливість грошово-кредитної сфери, вважаю, що заяви про політичний тиск на керівництво Національного банку є необережними і створюють ризик зниження довіри іноземних інвесторів і українських громадян до державних інститутів в Україні", – заявив глава Ради НБУ Богдан Данилишин.

Тим часом, в Міжнародному валютному фонді відреагували на заяву про відставку Смолія та сказали, що Україна повинна зберегти незалежність банку.

А посли G7 закликали не підривати цю інституцію. Вони вважають, що це ставить під загрозу проведення та підтримку реформ в країні.

Читайте більше у статті "Рубрики" Хто замість Смолія та чого чекати українцям: що стоїть за відставкою глави НБУ.

Читайте також — інтерв'ю з главою соцкомітету Галиною Третьяковою про дітей "низької якості": "Йшлося про тих, хто робить дитину засобом отримання грошей".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: