fbpx
Сьогодні
Эксклюзив 16:04 02 Лип 2020

Третьякова пояснила свої скандальні заяви

Народний депутат від парламентської фракції "Слуга народу", голова парламентського комітету з питань соцполітики і захисту прав ветеранів Галина Третьякова пояснила свої скандальні заяви про стерилізацію бідних та про "неякісних" дітей.

Про це вона розповіла в інтерв'ю "Рубриці".

"Багато разів про це говорила. Що ж, скажу ще раз. Термін цей – не мій. Він вживається у наукових колах. Зокрема, у Нобелівського лауреата Стенлі Беккера, який писав про економічні аспекти виховання дітей. У політичній практиці я цей термін не використовую. І політику на ньому не будую. А "сплив" він тому, що дискусія була якраз про соціальну політику, про її можливості, про її вплив.

Зокрема, про те, що нинішня соціальна політика породжує страшне явище: матері народжують дітей тільки заради отримання соціальної допомоги. Це не тільки у нас, це в усьому світі так, у багатьох країнах. І в Британії, і в Сінгапурі, і в Штатах думають, як цю проблему вирішити. Вони міркують про це, у тому числі з використанням терміну "неякісні діти". Це точно не наш шлях. А який наш? Ми що готові миритися з тим, що дитина розглядається як засіб отримання грошей, а після отримання дитина вже нікого не цікавить? Це по-людськи? Я вважаю, ні. І треба шукати рішення", – пояснює Третьякова.

Вона підкреслила, що проблема набагато глибше, масштабніше.

"Від соціалістичної епохи нам залишилася соціальна система, яка ніяк не відповідає ринковим правилам, у яких ми вже живемо. Ми збираємо не так багато податків як при соціалізмі – тільки на фонд зарплати було навантаження 56%, а зараз 22%, – проте обсяг соціальних зобов'язань залишився той, що був при соціалізмі. Ці зібрані податки і соціальні відрахування розподіляють чиновники, які роками сидять у соціальних фондах, безконтрольно здійснюючи операції. Ринкова ж економіка каже – заробляй, у тебе не будуть відбирати податками так багато, як у соціалістичній системі, а й буде більше твоєї особистої соціальної відповідальності за ризики настання страхових подій.

У рамках всієї української економіки, ми маємо перерозподіл 800 млрд грн тільки через Міністерство соціальної політики, ще близько 200 млрд грн йде на освіту, близько 150 млрд грн йде на охорону здоров'я. От скажіть, коли у нас стільки грошей йде на соціальну сферу, за що нам утримувати армію, справедливий суд, дипломатію, місцеве самоврядування тощо? Як можна, маючи такі величезні ресурси, так невміло організовувати соціальну політику?", – запитує нардепка.

Вона зазначила, що соціальна політика повинна бути точно таргетованою. 

"Допомагати тим, хто насправді потребує допомоги. І у тому обсязі, у якому він потребує. Ось про це я міркувала під час того вебінару. Виявилося, що навіть не в політичних заявах, а у наукових колах, політика табуйовано. Вважається, що депутат повинен розподіляти державні гроші, а не створювати системи верифікації, контролю, аудиту, перевірки ефективності…", – резюмує Третьякова.

Раніше у мережі спливло відео голови комітету Ради з питань соцполітики Галини Третьякової, у якому вона заявила, що у людей, які заводять дітей заради соціальних виплат, вони народжуються "низької якості".

Повідомлялося, що у "Слузі народу" не бачать причин для позбавлення повноважень народної депутатки Галини Третьякової за її скандальне висловлювання про "дітей низької якості", тому що вона є професіоналом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: