fbpx
Сьогодні
23:13 02 Лип 2020

"Незамінних немає": у Зеленського прокоментували відставку Смолія

Радник Президента України з економічних питань Олег Устенко вважає, що паніку, яка трапилася сьогодні вранці в зв'язку з відставкою глави Нацбанку Якова Смолія, подолати було досить легко.

Про це він заявив в програмі "5 питань на злободенну тему" телеканалу "ДОМ".

"Та паніка, що зростає, яка була сьогодні з ранку, вона була досить легко збита тим, що вже є виконуючий обов'язки голови Національного банку – перший заступник голови Національного банку став до виконання обов'язків. Національний банк України вийшов з інтервенціями, до речі, не дуже значними – 100 млн доларів, і збив ту паніку, яка раптом почалася на ринку. Коригування ринку вже проходить", – заявив Устенко, коментуючи ситуацію на фінансовому ринку України. І додав, що говорить це з усією повагою "до будь-якого роду постаті, яка у нас є в країні і займає вищі владні кабінети".

Разом з тим раднику Президента "здається дивним, коли глава монетарної влади будь-якої країни, в тому числі й нашої країни, раптом кидає карти на стіл. Раптом намагається голосно гримнути дверима, очевидно, розуміючи наслідки подібного роду кроку".

За словами Устенка, наслідки "будуть дуже короткостроковими, просто тому що ринок, як правило, любить, особливо фінансовий ринок, любить прогнозованість, чітку логіку подій, ніколи не готовий до якихось подібного роду переміщень".

"Роль будь-якої особистості в історії досить висока, але незамінних у нас точно немає. І тому я думаю, що Президент не буде витрачати час гравців ринку, перш за все, і експертів, і представників фінансового сектора, і досить швидко подасть нову кандидатуру на затвердження Верховної Ради", – додав Устенко.

На його думку, основна проблема, яка була у Якова Смолія, так само як і керівництва Національного банку, не пов'язана з політичним тиском, мова йде про недостатньо ефективну комунікаційну політику.

"Я не бачу жодних проблем в тому, що і експертне співтовариство, і депутати Верховної Ради, і, за великим рахунком кажучи, самі гравці банківського сектора, перш за все, комерційні банки хотіли дуже чіткої позиції з боку Національного банку країни", – вважає Устенко.

Нагадаємо, сьогодні президент України зареєстрував у парламенті проект постанови про звільнення Якова Смолія після того, як голова Нацбанку написав заяву про відставку.

Яків Смолій назвав причиною відставки політичний тиск. У Нацбанку сказали, що такі заяви негативно вплинуть на економіку країни. "З огляду на чутливість грошово-кредитної сфери, вважаю, що заяви про політичний тиск на керівництво Національного банку є необережними і створюють ризик зниження довіри іноземних інвесторів і українських громадян до державних інститутів в Україні", – заявив глава Ради НБУ Богдан Данилишин.

Тим часом, в Міжнародному валютному фонді відреагували на заяву про відставку Смолія та сказали, що Україна повинна зберегти незалежність банку.

А посли G7 закликали не підривати цю інституцію. Вони вважають, що це ставить під загрозу проведення та підтримку реформ в країні.

Читайте більше у статті "Рубрики" Хто замість Смолія та чого чекати українцям: що стоїть за відставкою глави НБУ.

Читайте також — інтерв'ю з главою соцкомітету Галиною Третьяковою про дітей "низької якості": "Йшлося про тих, хто робить дитину засобом отримання грошей".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: