fbpx
Сьогодні
16:00 02 Лип 2020

Міністр фінансів пояснив, чому відклали розміщення євробондів та чи варто хвилюватися за курс валют

Фото mof.gov.ua

Міністр фінансів України Сергій Марченко переконує, що перед скасуванням розміщення нових 12-річних євробондів 2 липня, влада радилася з інвесторами.

Про це міністр повідомив на брифінгу 2 липня.

За його словами, інвестори скасування оцінили схвально.

"Враховуючи несподівану заяву про відставку голови Національного банку Якова Смолія, міністерство фінансів прийняло рішення про скасування раніше оголошених пропозицій єврооблігацій та обміну, для того, щоб надати інвесторам достатньо часу на оцінку цих новин.

Ми цінуємо підтримку інвестиційної спільноти України, яку вони демонстрували ще вчора, і продовжимо політику відкритості та прозорості у відносинах з ринком. Міністерство фінансів наголошує на тому, що залишається відданим зваженій фіскальній та грошово-кредитній політиці, а також конструктивній співпраці з НБУ та шляху продовження реформ, які підтримуються нашими міжнародними партнерами", – пояснив міністр.

"Ми показуємо, що держава не намагається бігати за швидкими грошима. Якщо є питання, ми вирішили зробити паузу", — сказав Марченко.

Він зазначив, що Мінфін надалі буде стежити за ситуацією і, можливо, вийде на ринок з євробондами пізніше. Також додав, що «гіршого моменту для заяви Смолія не було».

«Ми продовжимо роботу з інвесторами та партнерами, з МВФ. Ніхто не ставить під сумнів незалежність НБУ. Я вважаю що відставка голови НБУ не має впливати на макроекономічну стабільність», — розповів міністр і додав, що нині на рахунках держави є достатньо грошей: 75 млрд грн і 2 млрд доларів.

Також Марченко каже, що немає жодних підстав хвилюватися за курс валют у зв'язку з відставкою Смолія.

Зазначимо, 2 липня Україна планувала випустити 12-річні єврооблігації, залучивши на ринку 1,75 мільярда доларів. Згодом стало відомо, що розміщення євробондів скасували через заяву про відставку очільника Нацбанку Якова Смолія.

Нагадаємо, 1 липня голова НБУ Яків Смолій подав у відставку, пояснивши своє рішення систематичним політичним тиском.

Повідомлялося, що члени правління Національного банку поважають рішення голови Якова Смолія щодо відставки та розділяють його перестороги щодо систематичного політичного тиску.

Тим часом, в Міжнародному валютному фонді відреагували на заяву про відставку Смолія та сказали, що Україна повинна зберегти незалежність банку.

А посли G7 закликали не підривати цю інституцію. Вони вважають, що це ставить під загрозу проведення та підтримку реформ в країні.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: