fbpx
Сьогодні
16:27 02 Лип 2020

Адвокат Порошенка прокоментував відставку Смолія

Адвокат Петра Порошенка Ілля Новіков заявив, що судовий процес у сфальсифікованій справі проти п'ятого президента є дуже важливим для суспільства – він демонструє, як далеко може зайти влада у своєму бажанні зруйнувати правову систему країни.

Він наголосив, що надумані звинувачення про начебто "схиляння" керівника Служби зовнішньої розвідки Божка до виконання наказу Верховного Головнокомандувача не мають жодних доказів – на відміну від свіжого прикладу, коли голова НБУ подає у відставку через політичний тиск, передає пресслужба партії "Європейська солідарність".

"У цій справі фактично відсутній спір про факти. Йдеться про підписання президентом указу. Ніхто не казав, що Порошенко тиснув, погрожував Божку, обіцяв йому щось. Ми знаємо, як виглядає, коли президент когось до чогось схиляє. Аби далеко не ходити: вчорашня історія про відставку голови НБУ, а сьогодні з'ясовується, що там було дві бесіди – одна більш ввічлива, інша більш пряма у кабінеті президента, які закінчилися написання заяви про відставку. Так виглядає, коли президент когось до чогось схиляє", – переконаний Новіков.

За його словами, усього цього, навіть за версією слідства, немає в матеріалах справи Порошенка – ніякої таємної бесіди з Божком

Новіков переконаний, що основна мета влади – перешкодити лідеру опозиційної партії здійснювати свою політичну діяльність. Саме тому слідчі мають намір клопотати про продовження терміну розслідування ще на три місяці, бо за більш ніж рік не спромоглися його завершити.

"Ніхто не може повірити, що за цією вимогою зараз стоїть реальна задача охорони інтересів слідства. За нею стоїть звісно ж тиск на опозиціонера, тиск на депутата і голову партії, якому напередодні місцевих виборів хочуть заборонити пересуватися по Україні. І вже вчора нам анонсували намір слідства продовжувати вести розслідування. В Печерський суд вже надійшов документ про те, що слідство просить продовжити строки попереднього розслідування по справі про призначення Семочко до 10 жовтня, тобто ще на три місяці", – зазначив Новіков.

"Реально зараз ДБР просить Печерський суд дозволити витратити їм близько 15 мільйонів гривень на те, щоб продовжувати займатися розслідуванням справи про те, як Порошенко призначив Семочка", – наголосив Новіков.

Раніше фінансовий комітет Ради підтримав постанову про звільнення Смолія.

Нагадаємо, сьогодні президент України зареєстрував у парламенті проект постанови про звільнення Якова Смолія після того, як голова Нацбанку написав заяву про відставку.

Яків Смолій назвав причиною відставки політичний тиск. У Нацбанку сказали, що такі заяви негативно вплинуть на економіку країни. "З огляду на чутливість грошово-кредитної сфери, вважаю, що заяви про політичний тиск на керівництво Національного банку є необережними і створюють ризик зниження довіри іноземних інвесторів і українських громадян до державних інститутів в Україні", – заявив глава Ради НБУ Богдан Данилишин.

Тим часом, в Міжнародному валютному фонді відреагували на заяву про відставку Смолія та сказали, що Україна повинна зберегти незалежність банку.

А посли G7 закликали не підривати цю інституцію. Вони вважають, що це ставить під загрозу проведення та підтримку реформ в країні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: