fbpx
Сьогодні
15:45 01 Лип 2020

Адвокати Порошенка заявили в суді відвід генпрокурору і групі прокурорів у справі, суддя їм відмовив: в чому справа

Фото Reuters

П'ятий президент України Петро Порошенко на засіданні суду з обрання йому запобіжного заходу вказав на залежність генерального прокурора Ірини Венедіктової та попросив задовольнити клопотання про її відвід, а саму справу повернути в прокуратуру як "юридичний треш".

"Ви призначали винними 40 млн українців … ми з вами в різних країнах живемо", – сказав Порошенко, коментуючи заяву Венедіктової про те, що саме Порошенку слід доводити свою невинуватість у суді, а не стороні обвинувачення доводити його провину.

У цьому контексті він провів паралель із тезами радянських обвинувачів, зокрема академіка Андрія Вишинського.

Порошенко попросив суд про відвід генпрокурора. "Зніміть із неї цей вантаж, відведіть, поважайте жінку", – сказав п'ятий президент, вказавши на те, що генпрокурор займає залежну позицію.

"Хочу звернутися до Зеленського та Венедіктової і повторити: ми вас не боїмося. Замахнулися – бийте … Треба саджати за ґрати – саджайте", – заявив він.

Порошенко також наголосив, що "відосіками" влада відволікає людей від реальних проблем у країні.

Звертаючись до суду, він сказав: "У мене прохання. Поверніть цей треш, як назвав це (екс-генпрокурор України Руслан) Рябошапка, їм (в Офіс генпрокурора)".

Нардеп "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко повідомив, що суддя відмовив у відводі групи прокурорів:

"Печерське судилище над Порошенко. Суддя Вовк відмовив у відводі групи звинувачення. Почали розгляд по суті."

Нагадаємо, що Печерський районний суд Києва в середу вдень продовжив розгляд клопотання прокуратури про обрання Порошенку запобіжного заходу у вигляді особистого зобов'язання.

На початку судового засідання адвокат Ігор Головань оголосив клопотання про відвід генпрокурора у зв'язку з незаконністю вручення підозри Порошенку, а також групи прокурорів – процесуальних керівників у справі.

Водночас слідчий суддя Сергій Вовк зазначив, що захист може заявляти відвід лише тим прокурорам, які присутні безпосередньо на судовому засіданні.

"Ми наполягаємо на розгляді заяви, оскільки Венедіктова погодила підозру. І всій групі прокурорів. І наполягаємо на виклику Венедіктової до суду", – наголосив Головань.

У свою чергу адвокат Ілля Новіков додав, що суд має вирішити питання за цим клопотанням, оскільки напередодні генпрокурор у своєму відеозверненні запросила Порошенка до суду, "щоб довести свою невинуватість у суді", і це твердження Венедіктової суперечить презумпції невинуватості.

1 липня Петро Порошенко прибув на допит до ДБР. Але Порошенко відмовився надавати свідчення як підозрюваний у кримінальному провадженні, що стосується призначення Сергія Семочка першим заступником глави Служби зовнішньої розвідки.

Раніше адвокат Петра Порошенка записав відео-відповідь генеральному прокурору Ірині Венедіктовій і стверджує, що в Офісі генерального порушили процедуру під час вручення підозри Порошенку.

За його словами, щоби вручити підозру Порошенку ОГП мав показати три документи: повідомлення про підозру, постанову про доручення на здійснення процесуальних дій та саме доручення про здійснення процесуальних дій. Водночас, адвокат повідомляє, що їм показали лише доручення про здійснення процесуальних дій.

Нагадаємо, що 10 червня у ДБР прокурори Офісу генпрокурора за дорученням генпрокурора повідомили про підозру Порошенку. Порошенка підозрюють в тому, що він схилив голову Служби зовнішньої розвідки Єгора Божка до незаконного наказу, а саме до призначення на посаду заступника голови СЗР скандального Сергія Семочка.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: