fbpx
Сьогодні
11:01 29 Чер 2020

На Скандинавію повіяло радіоактивними вітрами з Росії. Та це заперечує

Фінляндія, Норвегія та Швеція оголосили про зростання рівня радіації у своїх країнах та в Арктичному регіоні. При цьому Нідерланди на підставі аналізу норвезьких даних заявили, що джерелом радіоактивного забруднення може бути атомна електростанція на заході Росії. РФ це заперечує.

Про це повідомляє The Independent.

Про зростання рівня радіації компетентні органи Фінляндії, Норвегії та Швеції повідомляли протягом цього тижня. Так, ще 23 червня про це оголосило Управління з радіаційної безпеки Швеції, водночас додавши, що не може вказати джерело радіоактивного забруднення.

Утім у п'ятницю, 26 червня, Національний інститут громадського здоров'я і довкілля Нідерландів заявив, що проаналізував передані Норвегією дані та встановив, що джерелом радіації є західна Росія. Там розташовані дві АЕС — біля Санкт-Петербурга й Мурманська.

«Склад нуклідів може вказувати на пошкодження паливного компонента атомної електростанції, але конкретне місцерозташування джерела визначити неможливо через обмеженість інструментів вимірювання», — йшлося в повідомленні Інституту.

Водночас речник Росенергоатому — ядерного регулятора РФ — у коментарі інформагентству ТАСС заявив, що обидві АЕС на заході Росії працюють «у нормальному режимі».

«Скарг на роботу обладнання не було. Про інциденти, пов'язані з вивільненням радіонуклідів за межі саркофагів, не повідомлялося», — йдеться в повідомленні.

The Independent зазначає, що рівень радіаційного забруднення, виявлений у Скандинавії, перебуває в межах норми і не становить загрозу життю чи здоров'ю людей.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: