fbpx
Сьогодні
15:33 28 Чер 2020

Вже в суді: У Раді розповіли про першу справу проти нардепа-кнопкодава

Перша справа проти народного депутата за неособисте голосування вже розглядається в суді. Остаточного вироку поки що ще немає.

Про це заявив віце-спікер Верховної ради Руслан Стефанчук в інтерв'ю Радіо Свобода.

За його словами поки відомо лише про один випадок "кнопкодавства" після того, як Верховна Рада в січні ввела кримінальну відповідальність за неособисті голосування.

"Я знаю, що один (випадок випадок неособистого голосування, – ред.). Я знаю, що справа по цьому слухається. Остаточного вироку ще немає суду", – сказав Стефанчук.

За його словами, саме загроза кримінальної відповідальності утримує нардепів від "кнопкодавства".

"Нам байдуже, яким буде розмір кримінальної відповідальності, факт кримінальної відповідальності є підставою для позбавлення особи статусу народного депутата. Тому що, щоб інше зробити, нам потрібно вносити зміни в Конституцію. А це, ви розумієте, дві сесії поспіль, тому що ми повинні пройти висновок КСУ. Тому ми пішли іншою формулою – наявність кримінальної справи, вирок суду є підставою для позбавлення народного депутата його мандата", – зазначив віце-спікер.

Нагадаємо, Рада ввела кримінальну відповідальність за "кнопкодавство" прийнявши законопроект №2148 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України".

Зокрема, документом встановлюється кримінальна відповідальність за вчинення народним депутатом будь-яким способом голосування на засіданні Ради замість іншого депутата ВР (неособисте голосування).

Нагадаємо, що у Раді позафракційний нардеп Владіслав Поляк попався на кнопкодавстві і став першим депутатом, який підпадає під дію закону про криміналізацію неособистого голосування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: