Новини

“Ми відпустили ситуацію”: Ляшко прокоментував збільшення випадків COVID-19

Україна вчасно ввела карантин, щоб виграти час у пандемії COVID-19, однак зараз ситуація зрозуміла для медиків і її "відпустили".

Про це головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив в інтерв'ю головній редакторці видання "Гордон" Олесі Бацман, передає Обозреватель. 

Бацман запитала про доцільність запровадження нового жорсткого карантину у зв'язку зі значним зростанням статистики в країні.

"Коли ми вводили карантин, це був сезон підвищеної захворюваності на грип та грипоподібні захворювання. Коронавірусна хвороба – це грипоподібне захворювання. Значний сплеск випадків коронавірусної хвороби може відбуватися в епідсезон… – із початку листопада до кінця квітня", – сказав експерт.

Ляшко зазначив, що цей сезон міг привести до спалаху, крім COVID-19, ще й грипу або його різновидів, що викликало б колапс системи охорони здоров'я.

"Коли ми впровадили карантин, це дало нам час: розтягнути можливий сплеск, підготувати систему охорони здоров'я і медичних працівників", – пояснив Ляшко.

Він вказав на те, що спершу навіть серед медиків відчувалася паніка при виявленні перших випадків нової інфекції. Карантин допоміг усунути й цей момент.

"Зараз ми відпустили ситуацію. Але відпустили, враховуючи епідеміологічну ситуацію, тобто кількість випадків у нас було стабілізовано протягом 40 днів. Але ми розуміли, що економіка України не може витримати жорсткий карантин довше", – сказав лікар.

Він додав, що "найпростіше – закрити зараз усе", але нові обмеження могли б привести до тяжких економічних наслідків.

Лікар підкреслив, що завдяки карантину українські медики зрозуміли, з якою кількістю хворих на 100 тисяч населення можуть впоратися лікарні, щоб не робити вибір, кого рятувати, а кого ні. Україні, за словами Ляшка, вдалося уникнути такої ситуації.

Заступник міністра впевнений, що країні вдалося знайти баланс і вчасно ввести обмежувальні заходи. Крім того, підкреслив він, карантин ще не знято повністю.

Нагадаємо, що у 13 областях України можуть посилити карантинні заходи у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції. Київ теж у цьому списку.

Як повідомлялося, в Україні зафіксовано 42 065 випадків коронавірусу, за добу – 948.

Свіжі дописи

  • Новини

Генштаб: Сили оборони потіснили росіян на Харківщині, на північній околиці Вовчанська триває зачистка

На Харківському напрямку сили оборони України нанесли вогневе ураження по росіянах, потіснили їх та проводять… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Президент звільнив заступника голови Служби зовнішньої розвідки України

Президент України Володимир Зеленський вирішив провести кадрові зміни у Службі зовнішньої розвідки. Про це повідомляє… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Воїни третьої штурмової розбили колону техніки та піхоту окупантів, які намагалися здійснити прорив на Харківщині

Українські захисники із Третьої окремої штурмової бригади допомагають відбивати наступ росіян у Харківській області. Зокрема,… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Дні правничої карʼєри: роботодавці запрошують початківців на презентацію можливостей

Число стажувань і вакансій для юристів нині стрімко зростає. 14 найкращих роботодавців сфери презентують усі… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Естонія передасть Україні засоби для підсилення власного кіберпростору в межах ІТ коаліції

Заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко зустрілась із заступником командувача Кіберкомандування Сил оборони Естонії Міхкелем… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Харківському напрямку окупанти не припиняють наступальних дій, але просування ворога зупинено

По усій лінії фронту ворог продовжує завдавати ракетні та авіаційні удари, здійснює обстріли з реактивних… Читати більше

Monday May 13th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.