fbpx
Сьогодні
21:46 25 Чер 2020

У Зеленського розповіли про чергове засідання ТКГ

Фото: ОПУ

Відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ), яке проходило у форматі відеоконференції за участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей України у складі української делегації.

Про це передає Офіс Президента.

Під час дискусії українська сторона в ТКГ наголосила на важливості встановлення сталого та всеосяжного режиму припинення вогню.

У межах робочої групи з безпекових питань обговорювалася низка пропозицій, внесених українською стороною. Модератор групи посол Яшар Халіт Чевік відзначив конструктивний характер діалогу.

Українська делегація акцентувала увагу на необхідності забезпечення повного й безперешкодного доступу СММ ОБСЄ до всієї тимчасово непідконтрольної території. Лише в період з 1 до 23 червня 2020 року зафіксовано 39 випадків недопуску спостерігачів СММ ОБСЄ через блокпости уздовж офіційних дорожніх коридорів перетину лінії розмежування на непідконтрольну уряду України територію.

ОБСЄ

Фото osce.org

Українська сторона підкреслила готовність надати необхідні безпекові гарантії та всебічне сприяння СММ ОБСЄ для розслідування інциденту з пошкодженням камери спостереження Спеціальної моніторингової місії в районі населеного пункту Широкине (Донецька область), яке сталося 22 червня 2020 року внаслідок обстрілу з непідконтрольної уряду України території.

Українська сторона запропонувала провести додаткове засідання безпекової групи для досягнення прогресу в питанні розведення сил і засобів на проектних ділянках до наступного засідання ТКГ.

Завдяки зусиллям української делегації в межах робочої групи з соціально-економічних питань після двотижневої перерви було відновлено роботу українського оператора мобільного зв'язку в ОРДЛО України.

Українська сторона ініціювала обговорення підходів до розв'язання екологічних проблем в ОРДЛО України.

Зокрема, порушила питання безпечного зберігання радіоактивних матеріалів, які знаходяться в ОРДЛО України, та можливості формування групи експертів під егідою МАГАТЕ для моніторингу ситуації. Також делегація порушила питання забезпечення водопостачання у зоні конфлікту.

У межах робочої групи з політичних питань українська делегація надала сторонам консультацій календарний план підготовки та проведення місцевих виборів у встановлений законодавством термін.

Укотре було наголошено на можливості проведення виборів в ОРДЛО України виключно після всеосяжної деескалації, виведення іноземних військових підрозділів та техніки, роззброєння незаконних збройних формувань і відновлення контролю з боку уряду України над державним кордоном у зоні конфлікту.

Радники української делегації в ТКГ – представники окремих районів Донецької та Луганської областей України у політичній групі взяли активну участь у цих консультаціях.

У межах гуманітарної групи обговорювалися питання узгодження списків для взаємного звільнення утримуваних осіб. Українська сторона продовжує наполягати на звільненні за принципом «всіх на всіх».

КПВВ

Делегація України знову наголосила на готовності відкрити два нових КПВВ у Луганській області з гуманітарних міркувань, а також укотре підтвердила готовність надати гарантії безпеки на період побудови інфраструктури КПВВ з боку тимчасово окупованих територій за умови реального проведення робіт.

Наступний раунд консультацій у межах ТКГ запланований на 8 липня.

Українська сторона робить усе можливе для виконання домовленостей лідерів країн – учасниць Нормандського формату, досягнутих у Парижі 9 грудня 2019 року, для забезпечення якнайшвидшого проведення наступного саміту в Берліні.

Підсумовуючи дискусію, модератор від ОБСЄ посол Хайді Грау позитивно оцінила активізацію роботи української сторони, зазначивши, що це внесло конструктив у роботу усіх груп ТКГ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: