fbpx
Сьогодні
15:23 25 Чер 2020

Повені в Україні: Шмигаль розповів про пом’якшення погоди та дії уряду

Фото: МВС

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що на заході країни, де кілька днів вирувала негода, нарешті відчувається пом'якшення.

Про це він сказав на засіданні Кабміну 25 червня.

"Прогноз погоди вселяє оптимізм. Є уже в гірських районах пом'якшення ситуації. Ті потоки, які йшли з гір і зносили населенні пункти, їхня сила зменшується, вщухає. Хвиля паводку перейшла на рівнинну частину і зачіпляє сусідні області.

Тернопільську зачепило, на Рівненську переходить, переходить до наших сусідів. Пішла хвиля по Дністру на Молдову.

Наразі ситуація на контролі і уряду, і президента".

Наразі ключові питання, за словами прем'єра, "забезпечення продуктами, водою, евакуація, тимчасове розміщення, техніка для рятувальників, дезінфекція колодязів, де немає питної води, посилення громадської безпеки, з метою збереження майна громадян, яких евакуювали, щоб не було мародерства".

"Пріоритет номер один: допомога людям в збереженні життів. Пріоритет номер два: відновлення інфраструктури і недопущення подібних катастроф у майбутньому".

Урядовець відзначив, що там, де інфраструктура була побудована надійно згідно з усіх норм, було менше збитків.

Прем'єр доручив розробити профільним міністерствам проєкти, які б сприяли усуненню причин подібних катастроф. Мова йде, за його словами, про закріплення дамб, укріплення берегів, збереження заплав та недопущення незаконної вирубки лісів.

Першим кроком Шмигаль назвав аудит Держлісагентства і зміна керівників лісгоспів, які роками займали свої посади. Кабмін також узгодить проєкт національної інвентаризації лісів і всі українські ліси можна буде побачити у кадастрах.

Шмигаль повідомив, що президент Володимир Зеленський планує візити до регіонів, які найбільше постраждали.

За словами прем'єра, за декілька днів випало більше 70% місячної норми опадів, що призвело до найбільших паводків в Україні за понад 10 років.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: