fbpx
Сьогодні
Фото 11:28 25 Чер 2020

У Маріуполі створили мурал, присвячений проблемі домашнього насильства

Фото: UNFPA Ukraine

У Маріуполі відомий український мураліст Олександр Корбан створив стінопис — "Назустріч щастю", на якому зображена жінка з порожньою кліткою. Героїня муралу є уособленням усіх жінок, які змогли розірвати коло насильства і розпочати нове життя.

Про це повідомляє пресслужбу Фонда Народонаселення ООН в Україні.

Так, відповідний мурал з'явився на стіні багатоповерхівки біля скверу Лукомор'є.

На ньому зображена жінка, яка з надією та легкою посмішкою дивиться у майбутнє. Зазначається, що пташка, яка вилетіла з клітки, символізує душевний стан героїні — вона вирвалась із ситуації домашнього насильства. Мерехтливі постаті на фоні зливаються в одну казкову картину та означають, що світ жінки став світлим і радісним — попереду на неї чекає щастя.

маріуполь мурал

Фото: UNFPA Ukraine

Надихнули на ідею слова однієї із жінок, яка отримала допомогу в одному з притулків Фонду: "Що я можу порадити жінкам, які опинилися в схожих ситуаціях? Не боятися. Повірити в себе. Та йти далі".

Мурал намалював український художник Олександр Корбан в рамках всесвітньої соціальної акції "16 днів активності проти гендерного насильства".

"Птах, який вилетіла з клітки, символізує душевний стан цієї дівчини. Вона теж вийшла з клітки. Вона зображена на тлі розмитих персонажів, серед людей, і вона розуміє, що щаслива. Коли ООН запропонували зробити такий проект і коли я почав дізнаватися про те, скільки у нас в країні відбувається насильства, скільки у нас потерпілих жінок, я був просто в шоці. "Б'є, значить любить" — це вже початок злочину. Це категорично неправильно", — розповів Олександр Корбан в коментарі "Східному варіанту".

"Мурал у місті став третьою роботою, створеною за ініціативою фонду в рамках інформаційної кампанії Розірви коло. Перші два з'явилися у Миколаєві та Лисичанську у 2019 році. Кожна робота націлена привернути увагу до проблеми домашнього насильства, але тема розкривається через незвичні призми", – пояснюють у фонді.

Стінопис у Миколаєві закликає жінок любити себе, а в Лисичанську – надає приклад, як ще в дитинстві через просту дитячу лічилку нам прививають терпіння до проявів насильства. Для Маріуполя теж було обрано позитивний меседж: "Життя без насильства сповнене щастя і радості".

Варто додати, що у Маріуполі також було створено притулок, денний центр та два пункти невідкладної медичної допомоги постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства, а також дві спеціалізовані мобільні групи поліції "Поліна".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: