fbpx
Сьогодні
16:35 22 Чер 2020

Справа МН17: У Нідерландах поновлюється другий блок судового процесу

Фото Reuters

У Нідерландах поновлюються слухання другого блока в судовому процесі про збитий МН17, під час якого очікують, що захист одного з обвинувачених – Олега Пулатова – заявить клопотання, після чого суд визначиться з подальшим ходом розглядів.

Як передає "Інтерфакс-Україна" із суду, 10 червня в рамках другого блока досудових слухань, які заплановані з 8 червня до 3 липня, було зроблено перерву для того, щоб надати захисту Пулатова час для детальнішого ознайомлення з матеріалами справи та визначитися з клопотаннями, які адвокати зможуть заявити суду від імені свого підзахисного. Захист пояснив, що є потреба в особистій зустрічі з Пулатовим для визначення подальшої позиції в судовому процесі. З цією метою адвокати планували двотижневу поїздку до Росії, проте через пандемію коронавірусу її було відкладено.

Окрім виступу адвокатів, у рамках другого блока обвинувачення отримало право представити доповідь про хід слідства, щоб переконати суд у тому, що справа готова до розгляду по суті і додаткове розслідування не потрібне.

Так, прокурор стверджує, що Гіркіна, Пулатова, Дубінського та Харченка обвинувачують у тому, що відігравали керівну, організаційну та підтримувальну роль в розгортанні ЗРК "Бук", з якого 17 червня 2014 року в небі над Східною Україною був збитий рейс МН17 "Малайзійських авіаліній". "Згідно з обвинуваченням, вони спільно запитали систему "Бук", отримали її у Російської Федерації та використали для збройної боротьби з метою збити літак. Вони використали "Бук" як інструмент для досягнення своєї спільної мети в збройній боротьбі", – констатував прокурор.

Крім того, обвинувачення стверджує, що у слідства є свідок, який бачив, як їхав "Бук", бачив солдатів у танкістських шоломах і чув запуск ракети. "Цей свідок заявляє, що 17 липня 2014 року в другій половині дня біля блокпоста самопроголошеної "ДНР" на дорозі зі Сніжного до Савур-Могили він побачив, як їхав "Бук", і за кілька хвилин почув і побачив, що ракету було запущено. X48 бачив, як загорілося поле, і знав, де було запущено ракету", – заявив представник прокуратури Тейс Бергер (Thijs Berger).

Засідання відбуваються за відсутності чотирьох обвинувачених (трьох громадян Росії та одного українця): Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубинського, Олега Пулатова і Леоніда Харченка. Тільки Пулатов представлений двома адвокатами з нідерландської фірми.

Як і раніше, унаслідок обмежувальних заходів з огляду на COVID-19 і в самій судовій залі, і в прес-центрі перебуває обмежена кількість людей.

Раніше у Нідерландах обвинуваченим у катастрофі MH17 відмовили в імунітеті.

В МЗС повідомили, що до списку підозрюваних у справі MH-17 може увійти і військово-політичне керівництво Росії.

Нагадаємо, 8 червня в Нідерландах розпочалася чергова сесія судового процесу у справі щодо збитого над Донбасом літака рейсу МН17, яка триватиме до 3 липня.

Також, захист росіянина Олега Пулатова, який є одним із 4 обвинувачених у справі МН17, наполягає на необхідності особистої зустрічі з підзахисним, щоб визначити подальшу позицію у судовому процесі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: