fbpx
Сьогодні
12:54 22 Чер 2020

СБУ розсекретила деталі будівництва та аварії на Чорнобильській АЕС

Архів Служби безпеки України розсекретив деталі будівництва і аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Відповідно до архівних даних, аварії на ЧАЕС траплялися і до квітня 1986 року.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Так, галузевий державний архів відомства та Український інститут національної пам'яті презентували другу книгу збірника "Чорнобильське досьє КҐБ. Від будівництва до аварії". У ній опубліковано документи, які охоплюють період від початку 1970-х і до листопада 1986 року, тобто до введення в експлуатацію об'єкту "Укриття" ("Саркофаг") після катастрофи.

"Це видання містить 229 документів, більшість з яких опубліковано вперше. Як свідчать архівні справи, аварії на ЧАЕС траплялися і до квітня 1986 року, однак вони були приховані", – вказано у повідомленні.

«Серед документів, що увійшли до нової книги, є повідомлення про аварії, що сталися до 1986-го, транскрипт телефонних переговорів на ЧАЕС у ніч 26 квітня, примірник першого повідомлення про аварію, інформація про початок розслідування та будівництво «Саркофагу», – розповів директор Галузевого державного архіву СБУ.

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович додав, що за цими матеріалами можна краще зрозуміти трагедію: передумови катастрофи, рапорти і матеріали, які свідчать про «маленькі» аварії, що ставались на ЧАЕС раніше і були приховані. «Це дозволить людству розширити доступ до правди про злочини тоталітарної системи й засвоїти правильні уроки», – підкреслив він.

Дане видання є продовженням серії документальних книг. Перша книга містить 210 документів, її опублікували навесні 2019 року.

книга сбу чаес

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: