fbpx
Сьогодні
17:20 22 Чер 2020

Коболєв заявив, що "Газпрому" вигідно, щоб анбандлінг "Нафтогазу" визнали неконституційним

Вимога групи народних депутатів через Конституційний суд визнати незаконним анбандлінг "Нафтогазу" призведе до того, що головний виграш від цього отримає російський "Газпром".

Про це заявив глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв в інтерв'ю "Лізі".

Україна ж втратить міжнародні домовленості у сфері енергетики.

Нагадаємо, нещодавно кілька десятків народних депутатів, включаючи Юрія Бойка, Юлію Тимошенко і Сергія Льовочкіна звернулися до Конституційного суду з вимогою скасувати анбандлінг "Нафтогазу".

Анбандлінг – це виділення зі структури "Нафтогазу" нової компанії – "Оператора ГТС України". Він є частиною ухвалення Україною європейських правил ринку газу. В ЄС ухвалили, що компанія, яка постачає газ, не може відповідати за його транспортування.

За словами Вітренка, якщо суд вирішить, що анбандлінг суперечить Конституції, швидше за все, Секретаріат енергетичного співтовариства скаже "Нафтогазу", що він не виконав свої зобов'язання, і забере у Оператора ГТС сертифікацію.

"Потім ми отримаємо лист від "Газпрому" з вимогою або переглянути, або розірвати транзитний договір. З "Газпромом" ми працюємо за принципом "качай або плати". На сьогодні він не використовує близько половини заброньованих потужностей нашої ГТС. Тобто, в їх сприйнятті, вони переплачують, і негативний для нас сценарій був би для "Газпрому" дуже позитивним. Бенефіціаром цього процесу з великою ймовірністю міг би виявитися саме "Газпром", – пояснив Коболєв.

Він додав, що зараз у "Газпрому" "дуже складна розмова" з приводу транзиту газу з Польщею і Туреччиною.

Нагадаємо, що Кабмін продовжив покладання на "Нафтогаз" спецзобов'язань з продажу газу для потреб населення та релігійних організацій до 1 липня 2020 року, для виробників теплової енергії – до 1 травня 2021 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: