fbpx
Сьогодні
16:25 19 Чер 2020

У Києві відбулися сутички з поліцією: фото, відео

На Русанівських садах вже майже тиждень тривають протистояння місцевих жителів і поліції. Десятки поліцейських, у тому числі спецпризначенців, намагаються прокласти дорогу для техніки, яка залучена для будівництва Подільського мостового переходу, в народі – мосту на Троєщину.

Про це передає РБК-Україна.

Що кажуть у КМДА?

Представники столичної влади переконують, що група активістів громадської організації "Русанівській масив" діє у власних інтересах. Мовляв, місцеві жителі нехтують інтересами киян, спричиняючи супротив будівництву мосту.

Заступник директора з будівництва КП "Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва" Олександр Здольник розповів, що вул. Центральна Садова, яку блокують активісти, належить до автомагістралей районного значення. Відповідно, вона не є приватною власністю і великовагова техніка може по ній рухатись.

"Між мешканцями Русанівських садів та замовником будівництва було оформлено меморандум про співпрацю, згідно якого мешканці Русанівських садів зобов'язуються не перешкоджати будівництву Подільського мостового переходу. На сьогоднішній день виконано двічі ямковий ремонт зазначених вулиць після першого проїзду техніки, яка рухалася в напрямку об'єкта будівництва. А після другого проїзду рух по вулиці Центральна Садова було заблоковано протестувальниками", – розповів чиновник.

Одразу в кількох районах районах Києва сьогодні сутички з поліцією. Хоча не так поліцію ми уявляли ще кілька років тому.Це відео з Русанівських садів. Тут не місцева влада, депутати Київради чи Верховної ради, тут міліція з кулаками веде діалог з громадою. Коли людям потрібна була дорога влади не було, коли потрібно було вивозити сміття влади не було, коли потрібно було наводити порядок її теж не було. Влада з'явилась коли щось стало потрібно їй. В даному випадку проїзд багатотонниками дорогою яка робилася коштом спільноти русанівських садів. Громада відмовила місту. Це були не прохання чи діалог, це була мова ультиматумів без жодної дорожньої карти. Місто прийшло вночі, поки люди спали — демонтували шлагбаум та будку охорони, яка вже кілька років виконувала функцію безпеки для жилого масиву. Уявіть собі якби вирвали шлагбаум в новопечерських липках чи конче заспі. Можливо таке? Важко собі уявляю. Але по відношенню до звичайних дачників можливо все. Комунікації міської влади мають виглядати точно не так.Щоб не склалося хибної думки, важливо уточнити, що мешканці Русанівських садів підтримують будівництво мосту на Троєщину. Вони лиш протестують проти з'їздів на Русанівські сади.А також вимагають, щоб будівельна техніка рухалась спеціально створеною під'їзною дорогою, а не центральною садовою, яку самі утримують.

Posted by Александр Барабошко on Monday, June 15, 2020

 

Крім того, активісти вимагають, аби Подільський мостовий перехід був запроектований з урахуванням їхніх вимог. Деякі побажання, які можливо внести у проектну документацію, були враховані.

"Активісти не виконують законних вимог замовника з приводу виконання пунктів меморандуму. Використовуючи засоби спротиву будівництву Подільського мостового переходу, активісти залучають до таких страйків жінок та дітей, що може бути небезпечним", – повідомив Здольник.

Що кажуть активісти?

Головне послання, яке намагаються донести протестуючі – люди не проти мосту на Троєщину, люди проти з'їзду з мосту на головну вулицю Русанівських садів.

За проектом мосту, на Центральну Садову має виходити один зі з'їздів, ще один з'їзд планують побудувати на урочище Горбачиха.

Дачники кажуть: будуйте міст, ми не проти, з'їзди на сади не потрібно будувати.

Це Русанівські сади зараз. Місцеві мешканці не пропускають будівельну техніку. А поліція розчищає для будівельників проїзд. Важливе розуміти. ЛЮДИ НЕ ПРОТИ БУДІВНИЦТВА МОСТУ НА ТРОЄЩИНУ. Будівництву нічого не заважає. Вони проти того, щоб з мосту робили з'їзди на Цертальну Садову. Але міська влада хоче інакше. Бо з'їзд на Сади, це можливість єбанути там черговий ЖК. Також, ще один з'їзд заплановано на Горбачиху (це теж Сади, біля води). Там взагалі в проєкті генплана до 2025 немає урочища, а лише багатоповерхівки від Ніконова.Відео:Богдана Шевченко.

Posted by Sergiy Grishyn on Friday, June 19, 2020

 

Місцеві жителі також вимагають, аби будівельна техніка рухалась спеціально створеною під'їзною дорогою, а не Центральною Садовою, яку вони самі утримували. Раніше техніка їздила через Труханів острів, однак на рівні міста було ухвалене рішення про обмеження руху вантажного транспорту територією острова.

На думку дачників, місцева влада не має права розпоряджатися цією дорогою, оскільки завжди відхрещувалась від неї, коли мова заходила про ремонт. А оскільки мер Києва планує добудувати мостовий перехід до кінця поточного року, потрібно, щоб будівельна техніка прямувала Центральною Садовою ледь не цілодобово.

Що кажуть у поліції?

У поліції Києва події на Русанівських садах поки не коментують. У коментарі РБК-Україна в прес-службі столичної поліції пообіцяли надати пояснення та деталі пізніше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: