fbpx
Сьогодні
15:24 19 Чер 2020

У ДБР порушили справу через Томос проти Порошенка після заяви Філарета, в ПЦУ прокоментували

У Державному бюро розслідувань підтвердили, що проти екс-президента Петра Порошенка порушили нову кримінальну справу — через створення помісної Православної церкви України.

Про це у коментарі "Укрінформу" заявив прес-секретар ДБР Максим Білоусенко.

Справою спочатку займалась Служба безпеки, але вона передала її до ДБР.

"6 листопада 2019 року СБУ розпочато розслідування за заявою прихожан Київського Патріархату УПЦ на незаконні дії ряду вищих посадових осіб, які вчинили дії, спрямовані на розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні ПЦУ. Надалі СБУ справу передано для розслідування в ДБР. Слідство у справі проводиться", — сказав представник Бюро.

"Справу відкрито в листопаді 2019 СБУ за заявою Філарета. Його мотив, це претензії до керівництва держави в першу чергу тому, що гроші, які отримувала УПЦ КП в першу чергу від своїх іноземних представництв, після створення ПЦУ сплачуються в Константинополь", — пише УП з посиланням на власні джерела в ДБР.

У Київській Митрополії Православної Церкви України назвали відкриття провадження за "розпалювання релігійної ворожнечі" за фактом отримання українською автокефальною церквою Томосу переслідуванням і тиском на церкву і парафіян. Про це йдеться в опублікованій на сайті ПЦУ заяві.

"Держава законом зобов'язана шанувати традиції та внутрішні настанови релігійних організацій, не втручатися у здійснювану в межах закону діяльність релігійних організацій. Вважаємо, що і сам факт початку слідства з надуманого приводу, і особливо те, що воно не було закрито, а нібито триває вже більше 8 місяців, ставши публічно відомим тільки зараз, є ганебною і абсурдною спробою тиску на Православну Церкву України, здійснюваною в інтересах противників її становлення і розвитку, в тому числі тих, хто має свій керівний центр в сусідній країні-агресорі", – йдеться в заяві ПЦУ.

В Митрополії впевнені, це "розслідування" стоїть разом з цілим рядом подібних заяв і дій, скоєних за останні півтора роки для переслідування духовенства та активних парафіян ПЦУ, для тиску на добросовісних представників органів місцевої влади та самоврядування.

"Те, що таке "розслідування" було офіційно розпочате і досі (понад вісім місяців) проводиться, не може бути оцінене Київською Митрополією Православної Церкви України ніяк інакше, як приклад використання супротивниками незалежності УПЦ юридичної системи, правоохоронних та судових органів України з метою перешкоджання розбудові та розвитку Православної Церкви України, процесу її міжнародного визнання, свободі волевиявлення релігійних громад. Це "розслідування" стоїть у ряду цілої низки подібних заяв і дій, вчинених за останні півтора роки для переслідування духовенства та активних парафіян ПЦУ, для тиску на сумлінних представників органів місцевої влади і самоврядування", – зазначили в ПЦУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: