fbpx
Сьогодні
14:15 19 Чер 2020

НАБУ офіційно повідомило підозру ексміністру інфраструктури Омеляну: у чому справа

Колишньому міністру інфраструктури Володимиру Омеляну повідомили підозру в скоєнні незаконних дій, через які бюджет недоотримав 30,4 млн гривень.

Його дії кваліфікуються за ч. 2 статті 211 КК України – видача службовою особою нормативно-правових актів, які зменшують надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах. Про це повідомили в пресслужбі НАБУ.

"Слідство встановило, що колишній міністр у грудні 2017 року підписав наказ про зменшення всіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас один із цих зборів – адміністративний – є прибутковою частиною державного бюджету. Тому змінити його розмір могла тільки Верховна Рада, а не міністр", – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що Мінфін виступав проти зменшення всіх портових зборів, підкреслюючи, що зменшення адміністративного збору призведе до недоотримання доходів до бюджету.

Омелян, коментуючи підозру на своїй сторінці у Facebook, заявив, що тиждень тому його запросили в НАБУ дати свідчення в кримінальному провадженні щодо зниження Кабміном портових тарифів. За його словами, у 2018–19 роках завдяки цьому рішенню морська галузь продемонструвала зростання більш ніж на 20%.

"Попри те, що мене запросили як свідка, детектив НАБУ намагається вручити мені підозру, що зменшення портових тарифів і зборів призвело до скорочення доходів державного бюджету і я (хоча це було колегіальне рішення Кабміну) завдав збитки державі", – повідомив Омелян.

За даними Держаудитслужби й судової експертизи, через рішення міністр у бюджет у 2018 році не надійшли 30,4 млн гривень – замість 203,5 отримано 173,1.

Нагадаємо, що у вересні 2017 Кабінет Міністрів вирішив знизити ставки портових зборів з 1 січня 2018 року. Відповідне рішення прийняли на засіданні уряду. Тоді це рішення аргументували бажанням підвищити вантажообіг.

У грудні 2017 року Омелян підписав наказ про встановлення коефіцієнта 0,8 до ставок портових зборів. Він був узгоджений із першим віцепрем'єр-міністром – міністром економрозвитку й торгівлі Степаном Кубівим і главою Державної регуляторної служби України Ксенією Ляпіною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: