fbpx
Сьогодні
11:46 17 Чер 2020

Міністр Кулеба: У декого "чесалися руки" не дати Україні новий статус у НАТО

Глава МЗС Дмитро Кулеба розповів, що серед членів НАТО був намір не надавати Україні статус партнера з розширеними можливостями, але негативному сценарію вдалося запобіги.

Про це глава МЗС розповів у ефірі "Радіо НВ" у вівторок.

Кулеба зазначив, що рішення про приєднання України до програми EOP ухвалювалось за процедурою умовчання. Тобто воно вважалося схваленим, якщо до конкретної дати ніхто з членів Альянсу не висловив заперечення.

"Процедура тривала декілька днів. Ми знаємо, що чесалися руки у декого цю процедуру порушити, але все ж вдалося запобігти цьому сценарію. Це не було зроблено", – сказав міністр, не кажучи конкретно, про яку з держав Альянсу іде мова.

Кулеба підкреслив, що попри опір "впливових гравців" Україні вдалося досягти консенсусу в НАТО щодо цього питання.

"Ми показали, що навіть з найскладніших питань, коли дуже впливові гравці кажуть"Ні", ми змогли перетворити "Ні" на "Так". А це означає, що ми з будь-якого питання взаємодії України з НАТО можемо досягати такого результату", – впевнений міністр.

"Повірте мені, це була дуже складна, але з точки зору дипломатії захоплива історія. Я радий, що для України вона закінчилась позитивно", – резюмував Кулеба.

Як відомо, Угорщина вже понад два роки блокує засідання комісії Україна-НАТО на рівні міністрів і президентів через питання освіти, а також мови. Попри блокаду в НАТО Угорщина дала свою згоду на надання Україні статусу партнера з розширеними можливостями.

Генсек Альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що хоча НАТО надав Україні новий статус, Угорщина не зняла свого вето з зустрічей комісії Україна-НАТО.

12 червня Північноатлантична рада визнала Україну членом Програми розширених можливостей НАТО.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: