fbpx
Сьогодні
12:02 16 Чер 2020

ВР остаточно схвалила закон для підтримки культури та креативних індустрій на час карантину

Фото Reuters

Верховна Рада остаточно схвалила законопроект №3377 щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого і середнього бізнесу у зв'язку з карантином через коронавірус. Закон прийнятий у другому читанні.

За нього проголосували 353 нардепа.

Законопроект про допомогу креативним індустріям прийнятий в цілому! 353 голоси!

Posted by Yevheniya Kravchuk on Tuesday, June 16, 2020

Раніше в профільному комітеті звертали увагу, що очікувані втрати доходу в культурній індустрії і туризмі за період з 16 березня по 1 травня 2020 року становитимуть 5,8-8,7 мільярда гривень.

Документ пропонує:

  1. зниження плати за наймання (оренду) майна на вимогу наймача (установи культури) протягом всього часу, коли майно не могло використовуватися у підприємницькій діяльності наймача в повному обсязі через введені обмеження;
  2. на період карантину та до 31 грудня 2020 року телерадіоорганізації і провайдери програмної послуги, які використовують радіочастотний ресурс, звільняються від оплати 50% вартості послуг Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення;
  3. надаються додаткові можливості для роботи радіо шляхом внесення змін до ЗУ "Про рекламу";
  4. на період дії карантину та до 31 грудня 2020 року допомога суб'єктам господарювання, які зазнали втрат через обмеження або заборона діяльності в умовах карантину, є допустимою, і одержувачі держдопомоги звільняються від обов'язку повідомлення Уповноваженого органу про отримання нової державної допомоги.

Законопроект пропонує розповсюдити державну підтримку у формі надання державної субсидії на розвиток кінопроектів: для національних ігрових фільмів, анімаційних фільмів, документальних фільмів, фільмів для дитячої аудиторії (з урахуванням художньої та культурної значущості), фільмів художньої та культурної значущості (авторських), телевізійних фільмів, телевізійних серіалів і фільмів-дебютів, в обсязі до 100% включно загальної кошторисної вартості відповідного кінопроекту.

Законопроект вводить адресну фінансову підтримку туроператорам, які зазнали значних, незапланованих витрат і забезпечили повернення громадян України з-за кордону у зв'язку з поширенням COVID-19.

Автори також внесли зміни до порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті Українському інституту книги для підтримки книговидавничої справи і популяризації української літератури у світі, передбачивши видатки на придбання книжкової продукції, зокрема електронних видань, для поповнення бібліотечних фондів публічних бібліотек за рахунок бюджетних коштів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: