fbpx
Сьогодні
13:38 16 Чер 2020

Рада ухвалила в першому читанні законопроект про акціонерні товариства: для чого

Верховна Рада прийняла за основу законопроект про акціонерні товариства №2493, який пропонує дозволити компаніям обирати модель корпоративного управління і разом із нинішньою дворівневою системою корпоративного управління запроваджує однорівневу.

Законопроект у першому читанні підтримали 270 народних депутатів.

"Цей закон приводить норми (законодавства) у відповідність до вимог реальності. Удосконалиться проведення загальних зборів: передбачається, що їх можна провести в електронній формі. Вводиться радник з корпоративних питань для допомоги акціонерам. Врегулюється правовий статус корпоративного секретаря, якого на сьогодні може просто призначати наглядова рада товариства, але його статус не врегульований", – зазначив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

При цьому однією з основних новел законопроекту є посилення захисту міноритарних акціонерів, зазначила один з авторів законопроекту, народний депутат від "Слуги народу" Роксолана Підласа.

"Сьогодні більшість прав у міноритаріїв з'являється лише в тому разі, якщо частка їхніх акцій сягає 10%", – зазначила вона.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект також приводить норми щодо представництва акціонерів у відповідність до законодавства ЄС, зокрема Директиви 2007/36/ЄС Європейського парламенту та Ради про реалізацію окремих прав акціонерів у лістингових компаніях, а також гармонізує законодавство про злиття, приєднання, виділу і поділу АТ з Директивою 2017/1132/ЄС.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: