fbpx
Сьогодні
14:00 15 Чер 2020

На Херсонщині вироблятимуть кавуновий мед

На Херсонщині у Голопристанському районі відкривається цех із виробництва бекмесу – так званого кавунового меду.

Як розповів керівник проєкту «Зелені хутори Таврії» Олександр Долинко, це продукт, який здавна готували на Херсонщині. У його дитинстві, каже, коли цукор був дорогий, смакували саме бекмес, передає Укрінформ.

За словами Долинка, нині бекмес можна робити з кавуна, який не йде на продаж – з однобокого, маленького кавуна. Він такий же солодкий, як і той, що відправляють на реалізацію. «З нього можна робити гроші… Розрізаємо кавун, м'якоть виймаємо, вижимаємо, сік у дека великі зливаємо, і томиться він приблизно зранку до пізньої ночі, потихеньку і випаровується, десь 12 годин. Залишається лише оте, що у нас у банці. Сто відсотків тут – кавун. Це оздоровча річ, не лише смачна. Для тих, у кого цукровий діабет – будь ласка, оце можна, хто хоче схуднути: на 100 грам – 106 калорій, у кого хвороби нирок – це ж кавун, лише «зимовий» кавун», – каже Долинко.

кавуновий мед

кавуновий мед

Торік, за словами керівника проєкту, виготовили лише 30 трилітрових бутлів бекмесу. Посмакувати бекмес його виробництва змогли туристи, які відвідували Голопристанщину. А дегустацію, за сприяння голови Херсонської ОДА, провели в одному з київських ресторанів.

У 2020 році працюватиме невеликий цех, де виготовлятимуть в десять разів більше бекмесу. Керівник проєкту «Зелені Хутори Таврії» сподівається, що цю ідею підхоплять і в інших районах Херсонщини, де ростуть кавуни, адже це додатковий заробіток для фермера.

На Херсонщині вироблятимуть кавуновий мед

Як зазначив Долинко, він планує у цьому році у цеху виробити першу тонну бекмесу.

«Чотири людини матимуть роботу, фермер отримає відсоток за те, що я у нього беру сік, який він просто викидає у землю, після того, як збирає насіння кавуна», – зазначив Долинко.

За його словами, він перемішує різні сорти у бекмес, який виробляє.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: