fbpx
Сьогодні
13:15 15 Чер 2020

Глава фінансового комітету ВР прокоментував недоліки меморандума з МВФ

У меморандумі з Міжнародним валютним фондом міститься вимога щодо жорсткого виконання зазначеного в ньому рівня інфляції, що може бути розцінено як втручання в суверенітет країни.

Про це сказав голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев журналістам.

"Вони таргетують інфляцію в меморандумі на рівні 5% плюс-мінус 1%. І при цьому дуже жорстко прописують свої повноваження з контролю за інфляцією. Мені здається, в цьому є певне втручання в національний суверенітет".

Парламентар вважає, що утримання інфляції на низькому рівні не сприятиме підтримці економіки України.

"Інфляція в низькому розмірі – це добре для виконання наших зобов'язань перед міжнародними партнерами, для кредитних наших зобов'язань, для країни, яка перебуває в нормальному економічному розвитку. Але якщо нам потрібен ривок, підтримка економіки, то тут вимоги до інфляційних очікувань мають бути м'якшими", – сказав Гетманцев.

Нардеп також розкритикував вимоги меморандуму щодо судової реформи та реформи правоохоронних органів.

"МВФ схиляється до мікроменеджменту – в тексті меморандуму МВФ прописує, яким чином Вища рада правосуддя працюватиме, як визначатимуть членів ради", – сказав Данило Гетманцев.

Проте він додав, що цей меморандум із МВФ є найбільш вдалим рішенням для України серед інших можливих.

"Цей меморандум – набагато кращий, ніж усі попередні", – зазначив він.

"Водночас у меморандумі є речі, які тривожать… Ми у ВР вважаємо, що шлях підтримки національного виробника, так званий економічний націоналізм, – це єдиний шлях подальшого розвитку України, єдиний корисний для неї шлях. А в меморандумі ми бачимо фіскальну консолідацію вже з 2021 року, вимоги не розширювати пільги, не обмежувати гарантії держави за кредитами", – наголосив він.

Нагадаємо, що Рада директорів МВФ затвердила програму співпраці з Україною на $5 мільярдів.

10 червня Європейська комісія перерахувала Україні 500 млн євро макрофінансової допомоги. До кінця року Україну очікує ще 1,2 млрд євро від Єврокомісії і 1 млрд доларів від Світового банку.

Шмигаль розповів, на що піде перший транш від МВФ.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: