fbpx
Сьогодні
17:21 12 Чер 2020

Україна стала членом Програми розширених можливостей НАТО: що це означає

Північноатлантичний Альянс визнав Україну членом Програми розширених можливостей НАТО.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Альянсу.

Цей статус є частиною партнерської ініціативи НАТО щодо взаємодії, метою якої є підтримка і поглиблення співпраці між союзниками і партнерами, які внесли значний вклад в операції та місії під проводом НАТО.

"Як партнер НАТО Україна надала війська для операцій союзників, в тому числі в Афганістані і Косово, а також для Сил реагування і навчань НАТО. Союзники високо цінують цей значний внесок, який демонструє прихильність України євроатлантичній безпеці", – пояснили у НАТО рішення прийняти Україну до програми.

Будучи партнером із розширених можливостей, Україна отримає вигоду від індивідуальних можливостей, які допоможуть підтримати її внесок, пояснили у НАТО. Це включає розширений доступ до програм і вправ із взаємодії, а також більш широкий обмін інформацією.

"Це рішення є визнанням суттєвого внеску України в місії НАТО й свідчить про незмінну відданість Альянсу його партнерству попри пандемію коронавірусу", — зазначила речниця НАТО Оана Лунґеску.

Рішення вже встиг прокоментувати міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Я щиро вдячний нашим партнерам в Альянсі, завдяки яким це рішення стало можливим. Україна нарешті отримала статус Партнера розширених можливостей НАТО. Ми робимо одні одних сильнішими разом!", — написав він у Twitter.

Довідка

Програму розширених можливостей (Enhanced Opportunities Partner — EOP) НАТО запустив у 2014 році. Її мета — посилити оперативну сумісність військ країн-учасниць із силами НАТО.

Учасники EOP отримують низку переваг у співпраці з НАТО: регулярні політичні консультації з безпекових питань, розширений доступ до навчань і обміну інформацією, тісніша співпраця у часи криз.

Статус EOP, окрім України, мають лише п'ять країн: Швеція, Фінляндія, Австралія, Грузія та Йорданія. Україна подала заявку на участь у Партнерстві розширених можливостей 15 січня 2020 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: