fbpx
Сьогодні
14:22 11 Чер 2020

Ляшко пояснив, чому не дозволяє відкривати дитячі табори

Щоб уряд ухвалив рішення про відкриття дитячих оздоровчих таборів, місцева влада має гарантувати медичну допомогу не лише за COVID-19, а й за іншими інфекціями.

Про це сказав головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

"В організованих колективах, окрім крапельного шляху передання (інфекції), щорічно виникають спалахи кишкової інфекції. Сьогодні ніхто не дасть 100% гарантії, що їх не буде. Навіть якщо хтось дасть гарантію, то ця гарантія буде розвіяна – ми це проходили і з транспортниками, і з іншими… Буде навантаження на певний регіон, тому що всі поїдуть відпочивати до моря або в Карпати. Ми маємо бути впевнені, що місцеві лікарні зможуть надати медичну допомогу не тільки у випадку з COVID-19, але і в разі виникнення інших інфекційних захворювань", – сказав він під час круглого столу в ТПП.

Ляшко наголосив на необхідності враховувати, що дитячий організований відпочинок у курортних регіонах має бути забезпечений відповідними потужностями медзакладів саме в цих регіонах.

При цьому він зауважив, що безпосередньо дитячі оздоровчі заклади не в змозі в такому разі надати медичну допомогу на належному рівні.

"Ми стримуємо відкриття дитячих таборів, тому що може бути нашарування різних інфекцій: коли ми привозимо дитячий організований колектив, виникає та сама ротавірусна інфекція. Ми не розуміємо, це коронавірус чи кишкова група інфекцій, але ми маємо всіх госпіталізувати, всіх контактних ізолювати. Це буде величезне навантаження на заклад, яких їх прийняв", – сказав він.

Ляшко підтримав ідею формування переліку обов'язкових вимог, яких мають дотримуватися дитячі оздоровчі заклади в поточному оздоровчому сезоні з урахуванням епідемії COVID-19.

"Якщо область ініціює прийняття дитячих груп, то ОДА мають розрахувати маршрути всіх пацієнтів і гарантувати їм медичну допомогу", – сказав він.

За словами Ляшка, дозвіл на прийняття відпочивальників дорослими санаторіями не означає, що дитячі табори також готові до цього. У зв'язку з цим на прикладі роботи готелів і санаторіїв для дорослих вивчають можливості дотримання епідбезпеки в умовах епідемії COVID-19.

"Санаторії для дорослих – це індивідуальний або сімейний відпочинок. Вони закрилися сім'єю, ізолювались у номері, замовляють їжу в номер. Ми можемо виписати вимоги до таборів, але в разі спалаху, хто нестиме відповідальність? У нас звикли, що органи місцевого самоврядування самі відкривають (заклади), але якщо спалах, то вони кажуть: дозволив санітарний лікар. Мені краще не дозволити, ніж потім ліквідовувати наслідки, тому що це – діти", – наголосив Ляшко.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: